SAYFA: 3                                                                 KUZEY EGE                                                17 NİSAN  2000

 

Ana sayfa

sayfa1

sayfa2

sayfa4

sayfa5

sayfa6

Önemli telefonlar

ATATÜRK'ün BERGAMA'YA GELİŞİ KUTLANDI

Atatürk'ün Bergama'ya gelişinin 66. yıldönümü, Bergama'da yapılan resmi bir törenle kutladı.

13 Nisan 1934 günü Bergama'ya gelen Atatürk için, Bergamalı öğrenciler şiirler okudu ve halkoyunları gösterileri düzenlediler.

Sabah, Atatürk Anıtına çelenklerin koyulmasıyla başlayan törende, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasından sonra, Bergama Belediye Başkanı Akif Ersezgin bir konuşma yaptı.Öğrencilerin şiirler okunmasının ardından, halkoyunları ekipleri Ege Bölgesinin yöresel oyunlarını sergilediler.

Bergama Öğretmenevi'nde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen, Atatürk konulu söyleşiden sonra törenler son buldu.Günün anlam önemini belirten konuşmayı yapan Bergama Belediye Başkanı Akif Ersezgin; "Atatürk'ün bu şehrin caddelerinde dolaştığını hissetmek, insana büyük bir heyecan veriyor" dedi. Ersezgin sözlerini şöyle sürdürdü:" Atatürk'ün Bergama'da bıraktığı izler bugün hala hissedilmektedir. Dönemin yetkileri, Atatürk'ü Bergama'nın ören yerlerinde gezdirmişler. Atatürk, çevresindeki yetkililere Asklepion ve Akropol'deki tarihi kalıntılar ile Bergama'nın otantik yapısını çok beğendiğini ve sahip çıkılması gerektiğini belirtmiş. Bu tarihi yapıtların mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen büyük önder, dönemin İzmir Valisi General Kazım Dirik'e Bergama'ya bir müze kurulması talimatını vermiş.

Mustafa Kemal'in bu emri üzerine harekete geçen yetkililer, iki yıllık bir çalışma sonucu, 1936 yılında Bergama Müzesi'ni kurmuşlar. Bu müze, Türkiye'nin ilk arkeolojik kazı müzelerinden biridir.

Bergama'dan ve Osman Bayatlı başta olmak üzere, o dönemin Bergamalı bilgelerinden etkilenen Büyük Atatürk, Bergama'da bir festival organize edilmesini önermiş. Festivallerin, genç Türkiye Cumhuriyeti için önemini vurgulayan Atatürk, Bergama' da yapılacak festivalin, her yıl aralıksız olarak tekrarlanmasını istemiş.Atatürk'ün bu önerisiyle Festival hazırlığına başlayan Bergamalılar, ilk olarak 1937 yılınd, Bergama Kermesi'ni düzenlemişler. Bu yıl 64'ncüsünü gerçekleştireceğimiz Kermes Festivali, ogün bu gündür aralıksız olarak kutlanan, Türkiye'nin ilk yerel şenliğidir.

Büyük Atatürk'ün direktifiyle, 1936 yılında Bergama Müzesi kurulmuş ve yine Atatürk'ün önerisiyle 1937 yılında ilk kez Bergama Kermesi kutlanmaya başlanmış.Türkiye'yi baştan sona yeniden kuran Büyük Atatürk, 66 yıl önceki Bergama'yı ziyaretiyle de şehrimize bu ilkleri kazandırmıştır.Atatürk'ün büyük bir beğeniyle gezdiği ve hayranlığını gizleyemediği Bergamamızı, O'nun çağdaş değerlerine ve çağdaş şehir anlayışına layık bir kente dönüştürmek için çalışıyoruz. Atatürk'ün gösterdiği uygarlık ve çağdaşlaşma yolunda yürümeye devam ediyoruz.Bergama sonsuza dek yaşayacak olan Laik Cumhuriyetimizin en gözde şehirlerinden biri olacak. Bunun için var gücümüzde çalışıyoruz.