baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


18 HAZİRAN 2001      SAYI: 411

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


İNSAN HAKLARI BROŞÜRÜ

SOSYAL HAKLAR


Sosyal haklar toplumsal ilişkilerden doğar. Bu haklar toplum içinde kullanılabilen ve devletin desteği olmadan gerçekleştirilemeyen haklardır.
Toplumun yoksul ve dar gelirli kesimine sosyal hakların sağlanması devletin en önemli görevidir.
Başlıca Sosyal Haklar
Madde 41: Ailenin, ananın ve çocuğun korunması; Aile Türk toplumunun temelidir. Devlet ailenin huzur ve refahını sağlamak, özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretilmesi için gerekli önlemleri alır.
Madde 58: Gençliğin Korunması; Devlet gençleri Atatürk İlke ve İnkılapları ve bilim ışığında yetiştirmeyi amaçlar. Alkol, kumar, uyuşturucu V.B. kötü alışkanlıklardan korumak amacıyla gerekli önlemleri alır.
Madde 61: Sosyal güvenlik hakkı; Devlet dul ve yetimleri, sakatları, yaşlıları, kimsesiz çocukları koruyucu önlemler alır.
Madde 51: Sendika Kurma hakkı; İşçiler ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma hakkına sahiptirler. Sendikalara üye olmak ve üyelikten ayrılmak serbesttir. Herhangi bir işyerinde çalışabilmek, işçi sendikasına üye olmak veya olmamak koşuluna bağlanamaz. İşçi sendika ve üst kuruluşlarında yönetici olabilmek için en az on yıl bilfiil işçi olarak çalışmış olma şartı aranır.
Kamu çalışanlarının sendika kurma hakkı; Uluslar arası çalışma örgütü (İLO)'nun Ülkemizce onaylanan sözleşmelerinin Anayasamızın bu hükümleri doğrultusunda yasa gücünde bulunduğu tartışmasızdır. Kamu çalışanlarının sendika ve üst kuruluşlar oluşturabilmelerinin veya üye olabilmelerinin Anayasal ve hukuksal dayanakları vardır. Bu dayanaklar arasında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, insan hakları ve temel özgürlükler Avrupa sözleşmesi, Avrupa sosyal şartı gibi uluslar arası metinler ile Uluslar arası Çalışma Örgütü (İLO)'nun onayladığımız 87,98 ve 151 sayılı sözleşmeleri dışında Anayasamızın 53. maddesi, 657 Sayılı yasanın 22. maddesinde yer almakta, bu durum kamu çalışanlarına sendika kurma ve bunlara üye olmayı yasal hukuki kılmaktadır.
Madde 56: Çevrenin korunması; herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevreye sağlığını korumak devletin ve vatandaşların görevidir.
Madde 43: Kıyılar Devletin hüküm ve denetimi altındadır. Deniz, göl ve akarsu kenarlarından yararlanmada öncelikle halkın yararı gözetilir.
Madde 44: Devlet toprak kaybını önleyerek çiftçilikle uğraşan köylüye toprak sağlamak amacıyla gerekli önlemleri alır.
Madde 169: Devlet ormanları korur ve geliştirir.
Türk Kadının toplumdaki yeri; 1926'da kabul edilen medeni kanunla Türk kadını erkeğe eşit bir duruma getirilmiştir. Resmi nikah zorunluluğu getirilmiş, boşanma yargıç kararına bağlanmış, tek eşle evlilik, mirasta kadın-erkek eşitliği getirilmiştir. Cumhuriyetle birlikte okullarda karma eğitime geçilmiştir. Günümüzde kadınlarımız doktor, yargıç, mühendis, sanatçı gibi çalışma hayatının her alanında aktiv bir şekilde rol almaktadır.



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

baytak.gif (9634 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

 

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR