baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


5-12 MART  2001      SAYI: 396/397

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


Bor madenini özellestirmek gelecegimizi çalmaktır,
Bor Yataklarının Özelleştirilmesine dair bir Uzmanın Görüşleri

Eti Holding Özelleştirilmesi
İçinde bulunduğum kurum olan Eti Holding, IMF ile imzalanan stand-by anlaşmasında özelleştirilecek kurumlar arasına sokulmuştur. Bu karar verilen borca karşılık istenen diyettir ama lütfen, size argüman olarak sunulan, ancak gerçeklerden yola çıkan saptamalarımı okuyun:
Eti Holding'in Durumu
Eti Holding, eski adıyla Etibank; 1935'ten itibaren Türkiye'de madencilik sektörüne lokomotiflik yapmış ve öncülük etmiştir.
Eti Holding son 15 yılda yaşanan tekrar tekrar yapılanmalar çerçevesinde şu anda sadece iki önemli işletmeye sahiptir:
Eti Bor Karlılığı
Eti Bor geçen yıl karlılıkta Türkiye 6.sı olmuştur. Arçelik kadar karlıdır (150 milyon dolar net kar) . Arçelik rekabet koşullarına açıktır ama Eti Bor oligopol karakterli dünya piyasasında her zaman için bu karı, kurumun içinde bulunduğu hantallığa ve olanaksızlığa rağmen yapar, hemde Türkiye'de hiç bir kurumun yapamadığı kar marjlarıyla yapar Dünya bor yataklarının %70 'i bu ülke sınırları içerisindedir. Rezervlerin toplam değeri, sıkı durun, en kötümser hesapla 300 milyar dolardır (Dış borcun 3 veya 4 katı). 300 milyar dolar veya daha fazlası; her sene 400-500 milyon dolar olarak dünya piyasalarından rahatlıkla tahvil edilebilir. Kısaca çoçuklarımızın, torunlarımızın hayatına katkı yapacak gelir özelleştirme kapsamına konmuştur.
Eti Alüminyum: daha az karlı ama büyük bir piyasada tek üretici ve karda.
Eti Holding'in Fiyatı
Şimdi size soru: en kötümser hesapla ve sadece 300 milyar dolarlık bor rezervine sahip (diğer maden rezervleri hariç) ve acaip karlı bir kuruluş olan Eti Bor ve bu kuruluşun bağlı olduğu Eti Holding'in fiyatı kaç milyar dolardır?????
Bor nedir?
Bor ancak 2300 derecede katı halden sıvı hale geçer. Sanayinin tuzu olarak adlandırılır. 2300 derecede ergimesi yangın geciktirici, içerdiği kimyasal özellikler yüzünden kaliteli bir yakıttır (Ruslar Sputnik-1'de yakıt maddesi olarak kullanmıştı) Özellikleri sayesinde fiberglas, e-glas, cam, uzay (otomobil camı, optik camı gibi kalite aranan ürünlerde), deterjan, seramik sektörleri gibi sektörlerde 250'den fazla kullanım alanı vardır ve çoğunda alternatifsizdir.
Teknolojilerin gelişmesi boru daha cazip ve alternatifsiz yapmaktadır.
Bor Piyasası
Dünya bor pazarında iki firma fiyatları belirler: Eti Holding AŞ ve US Borax.
Pazar payları sırasıyla %31 ve %37 olmasına rağmen US Borax, sadece katma değerli ürünler satması nedeniyle daha fazla gelire sahiptir.
Eti Holding, borları sadece cevher olarak çıkaran küçük özel işletlemelerin 1979 yılında devletleştirilmesinden sonra ton başına 40-50 doları bulan ham cevher fiyatlarını 150-300 dolarlara, %8 olan pazar payınıda % 31'lere kadar çıkarmış, daha fazla kar ve katma değer sağlayan rafine bor ürünleri üretimine ve satışına geçmiştir. (daha gidecek yol çok ve aynı sorun şu anda seramik sektöründe hammadde olan feldspar ihracatında yaşanmaktadır, feldspar çok ucuza özellikle italya pazarına verilmektedir, dolayısıyla zenginlik transferi.)
Türkiye'de Bor
Dünya bor rezervlerinin % 70'i Türkiye'dedir. Borların rezerv kalitesi olarak en kaliteli cevher Türkiye'de bulunmaktadır. (hadi petrol yok bor var) Rakip US Borax'ın kimyasal prosesten geçirdiği bor kalitesine bizim bor'umuz madenden çıktığında sahiptir ve
Amerika uzay mekiği Challenger düştüğünde sağlam kalan tek parçası Türk borlarından yapılmıştı.
Bor Hukuku
2840 sayılı Kanunun 2.maddesinde yer alan "bor tuzları, toryum ve uranyum madenlerinin aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapılır."
Bu kanun maddesiyle yüksek kar marjları elde edilen bor ürünleri devlette kalmıştır.
Borların Türkiye'ye KatkısıBorlar Türkiye'ye her yıl 220 milyon dolar ihracat geliri, 150 milyon dolar net kar sağlamaktadır. Yatırımların bürokratik engelleri aşıldığı takdirde orta ve uzun vadede ihracat geliri tahmini olarak 450 milyon dolara, karda 250 milyon dolara rahat çıkabilir (yapılacak yatırım 20 milyon dolarlık bir yatırım, New York'ta bir apartman daires fiyatı; bu ne garip ülke ya. Hele bir de iyi finans, iyi mühendislik, iyi Ar-ge, iyi insan kaynaklarıda devreye sokulursa...)
Zaten tek uçakta taşınabilir bir şey olsaydı, kaçırılırdı.
Bor'da Oyuncular
Şu anda gerçekte Eti Holding'in rakibi olan İngiliz-Avustralya kökenli yahudi sermayesi olan US Borax (sahibi Rio Tinto Zinc) ve son yıllarda Latin Amerika'da bulunan küçük bor yataklarını kapatan Citibank Venture Capital'dır yani Citibank. Her biri bir ulus-devlet gücüne ulaşmış firmalar.
Görüldüğü üzere rakipler son derece güçlüdürler.Bunların yanında Park Holding, Alman sermayesine bağlı olarak sadece ihracat yapmak için Eti Holding'e başvurmuştur. Başvurusu hukuksal olarak uymadığı için geri dönmüştür.
Sonuç
Borların Özelleştirilmesi durumunda Türk Halkı, Türk Devleti, ve Tüm
Türkiye elinde bulunan gelecek yıllara yayılı bulunan en aşağı 300 milyar dolarlık gelirden mahrum olacak ve Türk Borları ya New York'a yada Londra'ya zenginlik aktarmaya başlayacaktır.
BOR ZENGİNLİĞİNİN TÜRKİYE'DE KALMASI İÇİN BOR ÖZELLEŞTİRİLMEMELİDİR.

Yazar bilinmiyor.



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

baytak.gif (9634 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

 

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR