baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

5-12 MART  2001      SAYI: 396/397

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


Eurogold: prestijimiz için varız

Eurogold Genel Müdürü Sabri Karahan, prestij için Ovacık Altın Madeni konusunda direndiklerini, bırakıp gitmeleri halinde dünya çapında, çevreci direniş karşısında, işletmeden vaz geçildiği imajını vermek istemediklerini söyledi.

Karahan, Ovacık altın Madeninin, Türkiye'nin tüm madenlerinin açılması için bir anahtar konumunda olduğunu da belirtti.

Eurogold Madencilik Genel Müdürü Sabri Karahan, Ovacık Altın Madeni işletmeye açılmazsa Türkiye'nin altın işini unutması lazım. Ovacık Altın Madeni, Eurogold için artık para kazanmanın dışında bir prestij meselesi oldu dedi.
11 ayrı bakanlıktan alınması gereken izinlerle yıllardır uğraştıklarını belirten Sabri Karahan, açılan davaları da adım adım kazanarak hukuki kurallar içinde yollarına devam etmeyi planladıklarını söyledi.
Eurogold'un Ovacık Altın Madeni için planladığı yatırım bedelinin 110 milyon dolar olduğunu ifade eden Karahan, şöyle konuştu.
"Ovacık'taki toplam rezerv 24 ton altın, 24 ton da gümüşten oluşuyor. Bizim orada 240 ton siyanür kullanmamız söz konusudur. Unutmayın, bugün Türkiye'de çeşitli işletmelerde toplam yılda 3 bin ton siyanür zaten kullanılıyor. Ayrıca bizim siyanürün çevreye zarar vermemesi için gerekli önlemleri alıyoruz. Bizim eninde sonunda 110 milyon dolarlık yatırımdan kazanacağımız topu topu 20 milyon dolardır."
BU Gelir Yeter Mi?
Sabri Karahan, "20 milyon dolarlık gelir için bu kadar direniş karşısında uğraşmaya değer mi? Neden bırakıp gitmiyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi.
"Burada olay parasal gelir boyutunu aşmıştır. Ovacık Altın Madeni, Türkiye'de diğer rezervlerin bulunup, işletmeye açılmasının kapısını aralayacaktır. Ayrıca, Türkiye'deki uğraşımızın bir başka boyutunu da dünya kamuoyu oluşturuyor. Yani, Eurogold'un çevreci direnişi karşısında çekildiği izlenimini vermek istemiyoruz. Çünkü, kendimizi haklı görüyoruz. Kullandığımız teknolojinin çevre kirliliğini asgariye indirdiğini savunuyoruz. Bunu da burada göstermek istiyoruz. Nitekim açılan her dava adım adım bizim lehimize sonuçlanıyor. Bizim amacımız çevredeki köylülerle de el sıkışıp, hep birlikte oradaki altın rezervini değerlendirmek, o bölgeyi geliştirmek. Oradaki köylülere rağmen, onları karışımıza alarak da bir iş yapmak istemiyoruz."
Altın Potansiyeli
Karahan'ın aktardığı bilgilere göre, Türkiye'nin altın potansiyeli 6 bin 500 ton olarak tahmin ediliyor. Bu rakam, altın madenciliğinde ilk sıraları alan ABD, Avustralya ve Kanada'dan daha yüksek düzeyde bulunuyor. Türkiye'nin altın potansiyelinin yerindeki değeri ise 70 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bu altının yeryüzüne çıkarılabilmesi için yapılması gereken arama yatırımı 8 milyar dolar, tahmini işletme yatırımı ise 12 milyar dolar olarak hesap ediliyor. Bu rezervin yaratacağı toplam katma değer için öngörülen rakam ise 295 milyar dolar. Bu rezervin işletilmesiyle doğrudan yılda 6500 kişiye, dolaylı olarak da 100 binden fazla kişiye istihdam yaratılacağı belirtiliyor.
Yapılan hesaplara göre, mevcut 7 adet altın projesi Türkiye ekonomisine 2.25 milyar dolarlık gelirin yanı sıra 11 milyar dolarlık da dolaylı katkı sağlayacak, 215 ton altın ve 110 ton gümüş rezervinin işletilmesini içeren bu projelerin yaratacağı istihdam ise, en az 10 yıl süreyle yıllık olarak doğrudan 1300, dolaylı olarak 21 bin olacak.
09.03.2001 Hürriyet



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

baytak.gif (9634 bytes)

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR