baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


8 OCAK  2000      SAYI: 387-388

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


TÜRKİYE MANTAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRİSİ

Geçtiğimiz günlerde Bergama’da yapılan Türkiye VI Yemeklik Mantar Kongresi sonuç bildirgesi.

1976 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yapılan ilk Türkiye Mantarcılık Kongresinde, mantar yetiştiriciliği üzerinde çalışan araştırıcı; üretici, yatırımcı, yayımcı özel ve resmi kuruluş elemanları bir araya gelerek, yapılan çalışmaları değerlendirmiş, çalışanlar arasındaki bilgi akışını hızlandırmak, sahip olduğumuz biyolojik zenginlikleri ortaya çıkarmak, geleceğe dönük hedefleri belirleyerek, ilerki yıllardaki çalışma programlarını oluşturmak, geçmiş yıllardaki karşımıza çıkan sorunlara çözüm bulmak gibi amaçlar ile, kongrelerin daha geniş katılımlarla dört senede bir yapılması kararlaştırılmıştır. 1976 dan sonra 1980, 1984, 1992, ve 1996 yıllarında 2, 3, 4, ve 5. kongreler yapılmıştır. Türkiye VI. Yemeklik Mantar Kongresinin,alınmış olan bu kararlar çerçevesinde, Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu önderliğinde, TÜBİTAK, Ege Üniversitesi, Bergama Kaymakamlığı, Belediyesi, Ticaret Odası, Ziraat Odası ve yöresel özel kuruluşların destekleri ile 20-22 Eylül 2000 Tarihlerinde Bergama'da gerçekleştirilmesi için hazırlıklar başlatılmıştır. Konu ile ilgili kişi ve kuruluşların desteklerinin sağlanarak, yazılı ve sözlü ilişki kurularak Kongre düzenleme ve yürütme kurulu üyeleri ile Bilim kurulunda yer alacak üyeler belirlenmiştir.
Hazırlanan Kongre Programı gereğince çalışmalar aralıksız sürdürülmüştür. Bilim Kurulu ve Düzenleme Kurulu üyeleri 14 Nisan 2000 tarihinde Bergama'da yaptığı toplantıda, Kongre'ye sunulmak üzere gönderilen tebliğleri inceleyerek sözlü ve poster olarak sunulacak bildirileri seçmiş, kongre taslak programını oluşturmuş ve panel konusunu belirlemiştir. Geniş bir katılımın sağlanması ve oluşturulan programın aksatılmadan yürütülmesini sağlamak amacı ile Düzenleme ve Yürütme Kurulu üyeleri zaman zaman ara toplantılar düzenlenmiş ve 20-22 Eylül 2000 tarihlerinde VI. Yemeklik Mantar Kongresi'nin başarı ile gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Kongreye ülkemizin değişik yörelerindeki Üniversitelerden, Araştırma Enstitüleri'nden,mantarcılık sektöründe hizmet veren kişi ve kuruluş temsilcilerinden yaklaşık 150-200 kişi katılmıştır.
Kongrede, Üniversitelerimiz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Araştırma Enstitülerinde çalışan bilim adamlarının, yenebilir mantarların tür ve çeşit tanıtımı, ıslah, üretim ekonomisi, yetiştirme teknikleri, hastalık ve zararlıları, muhafazası ve gıda konularında 1 adet çağrılı, 30 adet s özlü, 3 adet yurt dışından gelen uzmanların sunduğu 34adet tebliğ ve 6 poster olmak üzere toplam 40 tebliğ yer almış ve bunların 9 oturumda sunulması ve tartışılması yapılmıştır.
Kongrenin son gününde düzenlenen 10.Oturum panelinde "Türkiye'de Mantar Yetiştiriciliği, Sorunları ve Çözüm Önerileri" konusu ele alınmış ve tartışılmıştır. Panele Bakanlıklardan, Üniversitelerden, Araştırma Enstitülerinden, mantarcılık sektöründe hizmet veren Kooperatifler, Dernek, Üretici ve Pazarlayıcı Kuruluşlardan temsilcilerin katılımı sağlanmış ve her kesimin görüşleri alınmaya çalışılmıştır. Diğer taraftan özel sektör kuruluşlarının çalışmalarından elde edilen sonuçların incelemesi ve değerlendirmesi ortamı yaratılmıştır. Ayrıca VI. Yemeklik Mantar Kongresi, bu alanda nelerin yapılması gerektiğinin belirlenmesi ve hedefler göstermesi bakımından önemli olmuştur.
Mantarcılık faaliyetlerinde çeşitlenen sorunlara çözüm arayarak önerileri geliştirmek, üreticilere veya kullanıcılarına yeni teknolojiler sunmak gayreti içerisinde olan kamu ve özel sektör kuruluşları temsilcilerinin, sorunları çözmeye yönelik özverili çalışmaları memnuniyetle karşılanmıştır.
Sunulan bildirilerin ve panelde tartışılan konuların genel bir değerlendirilmesi aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.
1-Pazar potansiyelinin yüksekliği ve avantajları yakalama kolaylığı nedeni ile çekiciliği yüksek bulunan Mantarcılık faaliyeti; aile işgücünü ve atık üretim materyallerini iyi değerlendiren, ekolojik koşullardan yararlanma imkanı yüksek, tür ve çeşit zenginliğine bağlı olarak uluslar arası pazarlarda yer alabilecek faaliyetler arasında olması nedenleri ile geliştirilmesi ve desteklenmesi gereken bir sektör olarak değerlendirilmiştir.
2-Sermaye yoğun üretim dalı olarak da dikkati çeken bu sektörde; araştırma kapasitesinin yükseltilmesine yönelik olarak araştırıcıların ve üreticilerin eğitimine, ulusal ve uluslar arası bilgiye çabuk erişme, ürünlerin uluslar arası pazarda rekabet gücünü arttıracak teknikleri benimsetme ve karşılaşılan sorunlara acil çözümler sunma konularına önem verilmesinin yararlı olacağı görüşünde birleşilmiştir.
3-Son yılların dış ticaret rakamları analiz edildiğinde, mantar miseli ve mantar ithatındaki artışlara bağlı olarak, ortalama 9 milyon dolarlık ihracat geliri sağlanabilmektedir. Doğanın ve üretici olanaklarının akılcı kullanımı ile ticari değeri yüksek olan türlerin üretilmesi ve değerlendirilmesi ile ihracat-ithalat farkı arttırabilecektir. Bu anlamda dış alımların kontrolüne ve özellikle doğanın korunmasına önem verilmesi gerekmektedir.
4-Mantarcılıkla ile ilgili ekonomik verilerden elde edilen bilgiler ve mantarcılığa bilimsel katkıda bulunmak için uğraşı veren bilim adamları, mantarcılık konusunda çok şeylerin yapılmakta olduğunu ve daha çok şeylerin yapılabileceği konusunda katılımcıları umutlandırmışlardır. Ülkemizin ekolojik farklılıkları; mantarın yayılma alanının genişlemesine olanak tanımaktadır. Farklı kullanım alanı ve çeşit yönünden zenginliği, değişen teknoloji ve tüketici isteklerindeki değişimler, araştırma-geliştirme ve yayım çalışmalarının farklı disiplinlerde sürekli olarak yapılmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, bu sektöre daha fazla kaynak ayrılması ve bilimsel araştırmalara hız verilmesi uygun olacaktır.
5-Mantar üretiminde kullanılan kompost ve mantar miselinin ülkemiz için geliştirilmiş standartları bulunmamaktadır. Türk Standartları Enstitüsünce ülkemiz koşullarına uygun standartların hazırlanması ve uygulamaya aktarılması gerekmektedir. Ayrıca kompost ve misel üreten kuruluşlarda yeterlilik belgesi aranmalı, uzman kişiler tarafından yapılması sağlanmalıdır. Üretilen kompost ve miselin gerektiğinde kurulacak bir merkez Araştırma Enstitüsü ve Laboratuvarında tahlilleri yapılmalıdır. Bu Merkez Araştırma Enstitüsü bir üniversitenin liderliğinde kurulmalıdır.
6-Mantar yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlıların kontrol altında tutulması ve hijyenik önlemlerin alınması önem arz etmektedir. Mantar yetiştiriciliğinde kullanılan ilaçların kültür mantarı için ruhsatlı olmaması önemli bir sorundur. Bu konudaki eksiklikler derhal giderilmelidir. Geliştirilmeye çalışılan ve olumlu sonuçları alınan biyojik mücadele yöntemlerinin uygulamaya aktarılmasında ve yaygınlaştırılmasında gerekli desteklerin sağlanmasında yarar görülmektedir.
7-Mantar işletmelerinde yapılan sörveyler, mantarların virüslerle bulaşık olduklarını gösterdiğinden mantar miseli girişi ve materyalin taşınması konularında önlemler alınması gerekmektedir. Bu amaçla karantina önlemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Sorumlu kuruluşlarca bunun gereği yapılmalıdır.
8-Ülkemizde kişi başına mantar tüketiminin arttırılması için tüketim arttırıcı bilgilendirilmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla görsel ve yazılı basından yararlanılarak yayınlar hazırlanması ve tüketicilere sunulması gerçekleştirilmelidir.
9-Üretimin yaygınlaştırılması bakımından ilk tesis yatırımlarının karşılanması için düşük faizli tarımsal kredilerden yararlanılması gerekmektedir. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi için, kullanılan girdilerde sübvansiyon ve özellikle üretimde kullanılan elektriğin tarımsal elektrik olarak değerlendirilmesi ve fiyatlandırılması uygun olacaktır.
10-Kültür mantarı yetiştiriciliğinin tarımsal bir faaliyet olduğunun bilinmesi ve uygulamaların bu kapsamda değerlendirilmesi gerekmektedir.
VI. Yemeklik Mantar Kongresi çerçevesinde alınan kararların ilgili Bakanlıkların, Üniversitelerin ve ilgili Kuruluşların alacağı kararlarda itici güç oluşturacağına inanıyor. Kongrenin oluşumunda emekleri geçenlere ve fikirleri ile katkıda bulunanlara ve mantarcılık sektörünün değişik aşmalarında hizmet veren kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.

Prof. Dr. Atila GÜNAY
Kongre Yürütme ve Bilim Kurulu Başkanı



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

baytak.gif (9634 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

 

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR