baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


18 MART   2002      SAYI: 452/453

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


Normandy'nin Deneme Üretimi: 2 Ton Altın


Normandy A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Güçkan, 10 aylık deneme üretiminin sonuçlarını açıkladı: "9 milyon 437 bin dolar gelir sağladık. 2 ton 415 kilogram da gümüş elde ettik." İzmir geçen hafta Barosu, madende üretimin durması gerektiğini duyurmuştu.


BİA - Bergama'ya bağlı Ovacık köyündeki altın madeninde geçen Mayıs ayında deneme üretimine başlayan Normandy A.Ş. 10 ayda 2 ton 113 kilo altın ürettiğini açıkladı.
İlginçtir ki, daha geçen hafta İzmir Barosu, Ovacık köyündeki altın madenindeki çalışmanın derhal durdurulması gerektiğini kamuoyu gündemine taşımıştı. Bu, bir "talep" olmanın da ötesinde, Baro'nun peşini kovaladığı bir dizi "yasal işlemin gereği"ydi.
İzmir Barosu'nun geçen hafta gündeme getirdiği "yasal zorunluluklar" ile ilgili gelişmeler özetle şöyleydi:
İzmir Barosu, Normandy (Eurogold) Madencilik A.Ş.'ne bir yıllık deneme üretimi için verilen izinle ilgili iptal davası açmış, davayı yürüten İdare Mahkemesi de, 10.01.2002 tarihinde "dava sonuçlanıncaya kadar dava konusu işlemin durdurulmasına karar vermişti.
Bu çerçevede İzmir Barosu geçen hafta, Sağlık Bakanlığı'na başvurarak madendeki çalışmanın derhal durdurulmasını istedi. Bu talebini yaparken İzmir Barosu şu gerekçeyi gündeme getiriyordu:
"Anayasa'ya göre; İdare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Mahkeme kararı hiçbir şekilde değiştirilemez ve geciktirilemez."
Şecaat arz ederken...
Bütün bunlar hiç söz konusu değilmiş gibi Normandy A.Ş Hilton Oteli'nde basını bilgilendirmek amacıyla toplantı düzenledi.
Normandy A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Güçkan, "Üretimimizden toplam 19 milyon 437 bin dolar gelir sağladık. Bunun Türk Lirası karşılığı da yaklaşık 26.5 trilyon. Ayrıca 2 ton 415 kilogram da gümüş elde ettik" dedi.
Sürekli üretim için başvurular
TÜBİTAK raporunu dayanak yaparak gerçekleştirdiği deneme üretimi için süresi Mayıs ayında biten ve sürekli üretim izni için başvurularını bakanlıklara yapan Normandy A.Ş. yöneticileri, İzmir Hilton Oteli'nde basına bilgi verdi.
1989 yılından başlayarak 11 bakanlıktan 711 imza alınarak üretime geçebildiklerini belirten Güçkan, 10 aylık sürede 12 denetçinin gözetiminde çalıştıklarını ve düzenli olarak bakanlıklardaki 53 ayrı birim olmak üzere 1456 birime elde edilen çevreye ilişkin rapor sonuçlarını gönderdiklerini söyledi.
Bergama ve Gümüşhane'deki iki ayrı maden için bugüne kadar 50 milyon dolar tutarında arama yatırımı yapıldığını da söyleyen Güçkan, Bergama altın madeninden yılda 3 ton altın, 3 ton gümüş çıkarılabileceğini vurguladı.
Güçkan, Mayıs ayında 1 yıllık deneme üretim sürecinin, sürekli izne dönüşmesi için gerekli olan "Emisyon İzni" raporlarının bakanlığa gönderildiğini, "Devamlı Çalışma İzni" için ise hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti, "Bu hazırlığımızı da bitirmek üzereyiz. Bakanlığa göndereceğiz" diye konuştu.
Köylüler ile uzlaşma
Türkiye'de altın aranmasına bazı yabancı ülkelerin engel olmak istediğini belirten Orhan Güçkan, yörede yaşayanlarla da barışın sağlandığını ileri sürdü.
Ovacık Altın Madeni Genel Müdürü İsmet Sivrioğlu da Cumhuriyet tarihinin ilk altın madenini işletmekten gurur duyduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Köylülerle hiçbir sorun yok. Yüzde 90'ın üzerinde desteğe sahip bulunmaktayız. Ancak ideolojik düşüncelerle karşı olan küçük bir grup da var. Yörede, köylülerle konsensus sağlanmıştır. Narlıca ve (Hopdediks) lakaplı rahmetli Bayram Kuzu'nun köyü Pınarköy'den 8 işçi olmak üzere bize karşı eylem yapan yakın köylerden 27 işçimiz var. Pınarköy'e hergün personel servisimiz gidip geliyor. Bunların çoğu eylemlere katılanlardandı. Her gün de 15-20 köylü iş başvurusunda bulunuyor. Maden olarak 350 kişinin sebze ve meyve ihtiyacını Narlıca'dan karşılıyoruz. Bu köylerden 150 kişi bizimle iş yapmak veya işe girmek için başvurdu. Bergama'ya da ekonomik olarak büyük katkımız var."
Takı okulu
Normandy Şirketi'nin Bergama'da Altın Rafinerisi ve Takı İşleme Atelyesi yatırımına girişilmesmi halinde yol göstermeye ve teknik yardımda bulunmaya hazır olduğunu da belirten Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Güçkan, "Bir ton altının takı haline getirilmesi halinde 1000 (bin) kişinin istihdamı sözkonusudur. Böyle bir girişim yöreye büyük katkı sağlar" dedi. Güçkan, Gürültü, toz, Hirdrojen siyanür gazı, proses suyundaki siyanür ve ağır metaller konusunda devlete verilen taahütlerin istenilen ölçülerden daha da iyi biçimde yerine getirildiğini de vurguladı, tüm bu değerlerin madene gelen yerli ve yabancı bilim adamları tarafından "Mükemmel" olarak nitelindirildiğini de sözlerine ekledi.



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

 

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR