baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


25 ŞUBAT   2002      SAYI: 447

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


Nâzım Hikmet 100 Yaşında


Bülent Habora
Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilciliği


2 Ekim 2002 Salı günü, İstanbul'daki Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde 37 yazar, ozan, bilimadamı ve aydının ortaklaşa hazırladığı bir bildiri, basın açıklamasıyla Türk ve dünya kamuoyuna duyuruldu.
Önce bu bildiriyi Kuzey Ege okurlarına, Bergamalılara ve yöre okurlarına duyurmak istiyorum:
"2002'yi -Nâzım Hikmet Yılı- olarak kutlama düşüncesi, geniş çevrelerce ve UNESCO tarafından gündeme alınmıştır.
"Nâzım'ın yurt ve dünya çapında hak ettiği biçimde anılması, milyarlarca emekçi ve emekten yana olan insan açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak anmaların emperyalist küreselleşme saldırısının gizli-açık oyunlarıyla yürütülmeye çalışılması karşısında; bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için umut besleyen insanların da Nâzım'a yaraşır bir tavır sergilemeleri gerekmektedir.
"Bilindiği gibi egemen güçler de, uzunca bir süredir Nâzımla, geçmişte olduğundan çok farklı bir biçimde ilgileniyor. Bu anlayış doğrultusunda, düzene uygun bir Nâzım Hikmet portresi çiziliyor. İşçi ve emekçilerin, kapitalizme karşı yürüttüğü mücadele bayrağını taşıyan ve bütün ömrünce bu ilkeler uğruna savaşan bir sanatçı olduğu unutturulmak isteniyor. Amaçlarını gerçekleştirdiği ölçüde, Nâzım'a ve onun simgelediği değerlerle buluşan halk özlemlerine karşı işlenen ve işlenmesi sürdürülen suçlar da unutulur sanılıyor.
"Önemle bilinmesi gerekir ki; Nâzım Hikmet, kapitalizme ve emperyalizme karşı savaşan bir halkın şairiydi ve sonuna kadar da öyle kaldı. Nâzım Hikmet işçi ve emekçilerin yoldaşıydı. Kapitalizmin ideolojisi ve politikasıyla uzlaşmaya asla yanaşmadı. Çağdaş bir hümanistti. Sanatının evrenselliğini bu öğeler belirliyor.
"Biz aşağıda imzası bulunanlar; Nâzım Hikmet'in karşı olduğu güçlerin etki ve denetimi dışında yürütülecek çalışmalara başlamış bulunuyoruz.
"Nâzım Hikmet'in yaşamı boyunca inandığı ve mücadele ettiği düşünceler doğrultusunda Nâzım bilincini yaşatan herkesle (her kişi ve kurumla) olanaklarımızı birleştirmek istiyoruz.
" 'Kurtuluştan Önce' onu 'Kurtuluş Günü' ne taşımak isteyen herkese 'Davetimizdir'..."
Bildiri bu kadar. Bu bildiriyi imzalayan isimler ise şöyle: Ayla Akbal, Oktay Akbal, Engin Ayça, Ataol Behramoğlu, Cengiz Bektaş, Peride Celal, Gülsüm Cengiz, Tuncer Cücenoğlu, Nail V. Çakırhan, Hale Çembel, Halit Çelenk, İbrahim Çiftçioğlu, Aydın Çubukçu, Savaş Dinçel, Güzin Dino, Leyla Erbil, Refik Erduran, Güngör Gençay, Müjdat Gezen, Burhan Günel, Vedat Günyol, Bülent Hobara, Aydın Hatipoğlu, Rasih Nuri İleri, Atilla İlhan, Alpay Kabacalı, Şükran Kurdakul, Yılmaz Onay, İzzettin Önder, Kemal Özer, Adnan Özyalçıner, Rasin, Vecdi Sayar, İlhan Selçuk, Sennur Sezer, Server Tanilli ve Müzehher Vanü...

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI ve NÂZIM
ETKİNLİKLERİ

"Nâzım Hikmet 100 Yaşında" etkinliklerinde Türkiye Yazarlar Sendikası ön planda geliyor. Başkanlığını Cengiz Bektaş'ın yaptığı TYS, Türkiye'nin, başta İstanbul olmak üzere birçok kentinde, ilçesinde, hatta beldesinde etkinlikler düzenliyor.
Türkiye Yazarlar Sendikası'nın etkinlikleriyle ilgili haberleri gazetelerde okumuşsunuzdur. Bu yazımda, TYS Genel Merkezinin yaptıklarının dışında, TYS İzmir Temsilciliğinin İzmir ve çevresinde yaptığı etkinliklerden kısaca söz etmek istiyorum.
Türkiye'de, "Nâzım Hikmet 100 Yaşında" etkinliklerinin ilkini 27 Aralık 2001 tarihinde TYS İzmir Temsilciliği düzenledi. Açık söyleyeyim, bununla gurur duyuyorum.
27 Aralık günü, İzmir Karşıyaka'daki Nikah Sarayı'nda Nâzım Hikmet'in "Şeyh Bedrettin Destanı" sahnelendi. Ozan ve yazarlarımızın sahnelediği bu şiir gösterisi büyük bir kalabalık tarafından ilgiyle izlendi. Gecenin açılışını TYS adına ben yaptım. Daha sonra Zeki Büyüktanır, Nâzım Hikmet'in yaşam öyküsünü anlattı. Arkasından Tacim Çiçek, Nâzım'ın felsefesini tanıttı. Şeyh Bedrettin Destanı'nı, Yolcu Bilginç'in türküleri eşliğinde Mustafa Gölçek, Zübeyde Seven Turan, Ferda İzbudak Akıncı, Metin Erten, Bilsen Başaran ve Asım Gönen seslendirdi.
Daha sonra, İzmir İl Kültür Müdürlüğü ve bazı kitle kuruluşlarıyla birlikte, İzmir Kültürpark'taki İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde görkemli bir anma gecesi düzenledi. 13 Ocak 2002 tarihinde yapılan bu etkinliğin başarılı geçmesinde İl Kültür Müdürü Musa Seyirci'nin ve Müdür Yardımcıları Ahmet Gürlek'le Aslan Buğdaycı'nın çalışmalarını unutamam.
Aynı gün, TYS İzmir Temsilciler Kurulu Üyesi Metin Erten de, Gördüm Restoran'da bir Nâzım Gecesi düzenlenmiş, duyduğuma göre. Şöyle bir ay kadar geç öğrendim. Biliyorsunuz, ailelerde, evin reisi (eskiden) olan "Baba" her şeyi en son duyar. İşte bu durum da, onun gibi bir şey... O gece, TYS üyesi Kemal Anadol, büyük ozanımızı anlatmış. Başka neler olmuş, bilemiyorum. Sanıyorum can dostumuz Metin Erten, Karşıyaka Belediyesi'nin Kent A.Ş'sinin Genel Müdürü olarak yoğun işleri olduğu için bana haber veremedi.
10 yıla yakın bir zaman oldu İzmir'e geleli. Ve o günlerden bu yana, İzmir'de bir dostum var, yazar ve öğretmen Recai Şeyhoğlu. Yazdığı kitapların hemen hemen tamamını okudum. Hem de zevkle okudum. Yaşı dışında (Çünkü bana göre çok genç) birçok konuda benzeşiyoruz. Olayları görüşü, dile getirişi ve diğerleri... Üstelik benim gibi oldukça hareketli... İşte bu Recai Şeyhoğlu'nun aracılığıyla, Yusuf Kurt'un yönettiği İzmir Hasan Sağlam Öğretmenevi'nde "Nâzım Hikmet 100 Yaşında" etkinliği düzenledik. Çoğunluğu öğretmen ve sanatçı olan bir izleyici topluluğu önünde Yusuf Kurt açılış konuşmasını yaptı. Daha sonra Selim Karyelioğlu gitarıyla Nâzım Türküleri sundu. Arkasından sevgili Recai Şeyhoğlu'nun yönetiminde panelimiz başladı. Önce ben, her Nâzım Hikmet etkinliğinde yaptığım ve yapacağım gibi, yukarıda okuduğunuz bildiriyi okudum. Birkaç söz söyledikten sonra, Dinçer Sezgin dostumuz, Nâzım Hikmet anmalarının yozlaştırılması üzerinde durdu. Daha sonra ozan Bilsen Başaran ve ozan Asım Gönen hem Nâzım'ı anlattı, hem de şiirlerinden örnekler sundular...
İzmir'in bir radyosu var: Batı Radyo... Her Çarşamba günü benim "Palmiyealtı" başlıklı bir programım var. (Yakında Bergama'dan da dinlenebilecek bu radyo) Orada da üç kez, "Nâzım Hikmet 100 Yaşında'dan söz ettim.
Ve geçtiğimiz günlerde, ozan arkadaşlarım ve TYS üyesi olan Bilsen Başaran'la, Asım Gönen'le Nazilli'ye gittik. Nazilli Emek Gençliği, 'Nâzım Hikmet 100 Yaşında" etkinliği düzenlenmişti. Işıktaş Düğün Salonu'nda yapılan bu etkinlik, gerçekten çok görkemli oldu. Nazilli gibi bir yerde, yani bir ilçede 1000 kişiyi aşkın bir topluluk vardı. Nazillili gençlerden oluşan Grup Otantik'in müzik dinletisinden sonra Türk Köy Sen Örgütlenme Sekreteri ve EMEP Genel Başkanı Yardımcısı Abdullah Varlı'nın konuşması ilgiyle izlendi. Arkasından, TYS üyeleri olarak Bilsen Başaran, Asım Gönen ve ben mikrofonu aldık. Ben yine her zaman yaptığım gibi, 37 aydının hazırladığı bildiriyi okudum.
23 Mart'ta da, Malatya Emek Gençliği "Nâzım Hikmet 100 Yaşında" etkinliği düzenleyecek. Herhangi bir engel çıkmazsa, o gün oradayım. Ve yine konuşmama "Nâzım hikmet 100 Yaşında" bildirisini okumakla başlayacağım.
Neden bu bildiriyi her etkinlikte okuyorum, önce onu açıklayayım: Nâzım Hikmet'in gerçek kimliğini politik kimliğini, emekçi dostu oluşunu, kapitalizme karşı oluşunu silmek istiyorlar, bazı çevreler. Bakın, Devlet Tiyatrosu bile, "Nâzım'ın Aşkları" diye bale düzenliyor. Soruyorum size: Nâzım'ın aşkları mı Türkiye için önemli, yoksa şiirleri, kimliği mi? İşte ben bunun için bildiriyi okuyorum.
Okullarda da etkinlikler yaptık, yapacağız. Ya da yapmayı düşünüyoruz. Aydın bir insan , aydın bir genç olduğunu sandığım İzmir İl Milli Eğitim Müdürü olan Behçet Yavuz'dan herhangi bir engel çıkmazsa, gençlere, gerçek Nâzım'ı tanıtmak istiyoruz, TYS İzmir Temsilciliği olarak.
Gelelim Bergama ve çevresine... UNESCO'nun "Nâzım Hikmet Yılı" olarak ilan ettiği 2002 yılının altıda biri geride kaldı. Acaba Bergamalı aydınlar ve sanatçılar ne yaptı? Örneğin Eğitim-Sen,örneğin ilerici partiler, örneğin emekçi dostu partiler, örneğin sendikalar, örneğin kitle örgütleri...
Bergama'da, EUROGOLD (Dönme adıyla Normady), Danıştay kararlarını paspas ederek üretimini sürdürüyor. Kısa vadede çevre köyleri ve köylüleri mahvedecek, uzun vadede de tüm Bergama'yı...Eğer Nâzım bugün sağ olsaydı, ünlü "Vatan Haini" şiirini şöyle bitirirdi:
"Vatan, eğer Nomady'se, ben vatan hainiyim..."
Bergama'yı, Bergamalıları, Yeniköylüleri, Ovacıklıları, seven bir insan olarak "Nâzım Hikmet 100 Yaşında" etkinliğinin Bergama'da da, hatta köylerinde de yapılmasını istiyorum. ("Arzuluyorum" anlamında"..)
Haydi Bergamalılar, Dikililer, Kınıklılar, vd... Nâzım'ı 100. doğum gününde unutmayalım. Biz, Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilciliği adına, her zaman yanındayız.
Bergamalılar top sizde. Bergama'nın şansına uygun bir gösteri düzenleyin, dost da, düşman da şaşırsın...



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

baytak.gif (9634 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

 

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR