baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


26 KASIM 2001      SAYI: 434

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


Pamuk, Zeytinyağı ve Ayçiçeğinde Prim Kalktı


Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar göre, kütlü pamuğa destekleme primi ödenmeyecek. Daha önce Bakanlar Kurulu'nun bu ay başında yaptığı açıklamada, kütlü pamuk, zeytinyağı ve ayçiçeğine prim ödeneceği belirtilmişti.


BİA (İzmir) - Uluslararası Para Fonu, (IMF) isteğiyle geçtiğimiz günlerde 2002 yılı için kapsamlı bir tasarruf paketi hazırlayan hükümet, pamuk, zeytinyağı ve ayçiçeğini kapsam dışına çıkararak sadece soya fasulyesi ve kanolaya prim ödeme kararı aldı.
Üreticinin bu yıl teslim ettiği pamuk, zeytinyağı ve ayçiçeğine karşılık, gelecek yıl alması gereken pirim için 2002 yılı bütçesinden pay ayrılmayacak. Üreticiler, sadece 'doğrudan gelir desteği' adı altında sahip oldukları arazi miktarına göre desteklenmeye çalışılacak.
"Şizofrenik hükümet tarımı bitirdi"
Hükümetin 10 gün önce aldığı kararı 10 gün sonra değiştirerek tam bir şizofrenik tutum sergilediğini dile getiren Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman,bu kararın gözden geçirilmemesi halinde üreticilerin sokağa döküleceği uyarısında bulundu.
Tanman konu ile ilgili olarak basına şu açıklamayı yaptı:
* Hükümet, uyguladığı tarım politikasıyla tarımı bitirdi. Bu son kararla da tarım ve çiftçiler artık ölüme terk edildi.
* Prim kapsamından çıkarılan 3 ürün de stratejik öneme sahip. Maalesef bu kararla üretici gelecek bir kaç milyar dolar borç için ABD'ye peşkeş çekilmiştir.
* Türkiye, ilk uçak fabrikası kurduğunda, başta ABD olmak üzere diğer batılı ülkeler tarafından 'Üretimi bırakın, biz size ucuza satarız' baskısıyla karşılaşmıştı.
* Bugün de aynı şey tarımda yapılıyor. ABD'nin elinde 2 milyon balya pamuk fazlası var, buğday ve mısır stoku var. Şimdi o fazlasını bize satma imkanına kavuşuyorlar. Tarım ülkesi Türkiye'yi pazar haline getiriyorlar.
* ABD'deki pamuk üreticileri kilo başına 90 sent, Yunanistan'dakiler de 21 sent pirim alıyor.
* Pamuğa 9 sent pirim verildiği takdirde bunun Hazine'ye maliyeti sadece 180 milyon dolar olacak. Türkiye'nin ortalama pamuk rekoltesi 800 - 850 bin tondur. Ancak tekstil sanayisinin ihtiyacı yaklaşık 1 milyon 250 bin tondur. Zaten her yıl dışarıdan kilosuna bir dolar ödeyerek 450 bin ton pamuk alıyoruz. Bu da 450 milyon dolar tutuyor. Seneye üretici pamuk ekmekten vazgeçince bu ithalat maliyeti en az 600 - 700 milyon doları bulacaktır. Yani bize verdikleri kredileri bu yolla geri alacaklar.
* Ben de her yıl 5 bin 500 dönüm pamuk ekiyordum. Gelecek yıldan itibaren bunu en fazla 2 bin dönümle sınırlandıracağım.
Karar gözden geçirilsin
Yıllardır uygulanmakta olan pirim sisteminin, tarımın kayıt altına alınması ve vergi gelirlerinin artırılması konusunda büyük yarar sağladığına dikkat çeken Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer de yaptığı açıklamada şu sorulara cevap verilmesini istedi:
* Dünyada, Türkiye dışında tarımı desteklemeyen ülke yokken bu tasarrufla ülkemizin üretim ve gelirinden doğacak kayıp ve üreticiye binecek yük hesaplandı mı?
* Üretim açığımız nedeniyle pamukta dünyanın en büyük ithalatçısı haline geldik. Pirim sistemi yerine üreticilere doğrudan gelir desteği uygulamasının, tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkisi olacak. Bu karar tekrar gözden geçirilmeli.
Açlık tehlikesi
Hükümetin pirimle destekleyeceği soya ve kanolanın yabancı kaynaklı ürünler olduğuna dikkat çeken Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin de şunları söyledi:
* Zeytinyağı ve ayçiçeği varken, ithal kaynaklı ürünlere destekle, ülkedeki 700 bin ton yağ açığının kapatılmaya çalışılmasını anlamak mümkün değil. Geçen yıl zeytinyağında biz 28 sent pirim alırken Avrupalı üreticiler 1 doların üzerinde alıyordu. Bu şartlarda üretim yapmak imkansız. Türkiye açlık tehlikesiyle karşı karşıya.



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

baytak.gif (9634 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

 

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR