baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

29 EKİM 2001      SAYI: 430

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


BERGAMA'NIN JEOLOJİK HARİTASI


Bergama Belediyesi'nin, "Gürsu Sismik Zemin Mühendislik İnşaat ve Ticaret Şirketi"ne ihale ettiği Bergama Jeolojik Etüt Raporu tamamlandı.


Hazırlanan rapora göre, Bergama'da aktif fay yok. Büyük deprem riskinin olmadığı Bergama'da zemin ise yumuşak toprak olması yüzünden kat sayısı 2 veya 3 olacak.


Körfez Depremi sonrası, Belediyelerin imar durumu ve inşaat ruhsatı verebilmeleri için, Jeolojik Etüt Raporu olması zorunluluğu getirilmişti. Birçok belediyenin, daha önceden, İller Bankası tarafından hazırlanmış Jeolojik Etüt Raporları olduğu için inşaat ruhsatı verme işlemi kesintisiz sürmüştü.
Bergama'nın imar planları ise, 1965, 1968 ve 1987 olmak üzere üç kez yapılmıştı. 1965 ve 1968 yıllarında yapılan planları ise İller Bankası hazırlamıştı. İller Bankası Jeolojik Etüt Raporlarını da hazırlamasına karşılık bu raporlar Bergama Belediyesi ile iller Bankası arşivlerinde bulunamadı. Bu nedenle Bergama Belediyesi depremden günümüze inşaat ruhsatı veremedi.
Bergama Belediyesi 2000 yılının sonlarında İller Bankası ile anlaştı ve Bergama'nın Jeolojik Etüt Raporu iller Bankası tarafından yeniden yapıldı. Fakat raporu onaylayacak olan, Bayındırlık Bakanlığı Afet işleri Genel Müdürlüğü, raporda fay hatlarının bulunduğu kritik noktalar belirlenmediği için rapor onaylanmayarak geri çevrildi.
Bunun üzerine Bergama Belediyesi 2001 yılı Ağustos ayı sonunda, fay hatlarının da belirleneceği yeni Jeolojik Etüt Raporunu, "Gürsu Sismik Araştırma Şirketi"ne ihale etti. Şirket Bergama'nın birçok yerinde sondajlar yaparak, geçtiğimiz hafta içinde raporu tamamladı.
"Gürsu Sismik araştırma Şirketi"ne göre Bergama'da aktif fay yok. Bu yüzden Bergama'da büyük depremler beklenmiyor. Büyük deprem riskinin olmamasına karşılık, Bergama yerleşim bölgesinin bulunduğu zemin alüvyon denilen yumuşak zemin ile, krater parçalarından oluşuyor. Bu nedenle Bergama'nın tamamına yakınında iki katlı inşaat yapılabilecek. Geriye kalan küçük bir kısımda ise oda inşaat yasağı olan SİT bölgesi içinde kalıyor 3 kat inşaat yapılabilecek.
Bergama Belediye Başkanı Akif Ersezgin raporun sonuçlanmasından memnunluk duyduğunu belirterek, "amacımız 2 olan katsayısını 3+1 yani 4 kata çıkarmak. Umarım Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nü ikna ederiz" dedi.
NE ZAMAN SONUÇLANACAK?
"Gürsu Sismik araştırma Şirketi"nin hazırladığı Raporu Bergama Belediyesinin görüşüne sundu. Belediyenin görüşü alındıktan sonra rapor Afet işleri Genel Müdürlüğü'ne onaya gidecek. Genel Müdürlük uzmanları Bergama'ya gelerek yerinde araştırma yapıp bir rapor hazırlanacak. Rapor Genel Müdürlükte oluşturulan Kurul'a sunulacak. Kurul uygun görürse rapor onaylanarak Bergama Belediyesine gönderilecek.
Rapor kat sayısını azaltırken aynı zamanda bitişik nizam inşaatı ve üst kat çıkmalara da izin vermiyor. Bu yüzden Bergama Belediyesi, Bergama'nın yeni imar planını hazırlayacak ve Belediye Meclisine sunacak. Belediye meclisinden kabul edilen yeni imar planı 1 aylık askı süresi sonunda yürürlüğe girecek.
Konu ile ilgili uzmanlar bu işlerin tamamlanıp belediyenin inşaat ruhsatı vermesi için en az 5-6 aya ihtiyaç duyulacağını söylüyorlar.



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

baytak.gif (9634 bytes)

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR