baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


9 EKİM 2001      SAYI: 427

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


MYO


Nail Çetin


Ege Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı Bergama Meslek Yüksek Okulu, 1994 yılından beri eğitim veriyor.
Yüksek Okulun açılmasıyla, Bergama üniversite ile tanıştı. Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen öğrenciler, Bergama'nın rengini değiştirdi.
Her yıl ortalama 300 öğrenci, Yüksek Okulda öğrenim görüyor ve bu öğrenciler hem ekonomik, hem de kültürel anlamda Bergama'ya katkı sağlıyor.
Üniversiteler, bulundukları kentlerin veya bölgelerin yaşam düzeyini etkilerler. Bölge halkı, özellikle de gençleri üniversite öğrencilerini kendilerine örnek alır. Yapılan araştırmalar bu düşünceyi doğruluyor. Üniversitesi olan şehirlerde, ÖSS sınavını kazanma oranının daha yüksek olduğu gözlenmektedir.
Üniversite öğrencilerinin yaşamı, muhafazakar bakışlı bazı yerli insanların, uygarca düşünebilmesini sağlamaktadır.
Meslek Yüksek Okulu, 7 yıl boyunca Bergama'ya bu anlamda çok şey kazandırdı. Keşke bu okul, 4 yıllık bir fakülteye dönüştürülebilse...Bergama, lise ve denge okullarında okuyan 15 bin gence sahip bir ilçe. Uzun yıllar sonra, 2 yıllık Meslek Yüksek Okuluna kavuştu.
Bergama konumu, nüfusu ve coğrafi yapısıyla, 4 yıllık bir fakülteyi kaldırabilecek bir şehirdir.
Bu yıl 276 öğrenci Yüksek Okulda öğrenim görüyor. Okul, restorasyon, moda konfeksiyon, hazır giyim, seracılık ve mantarcılık olmak üzere 5 bölümde eğitim veriyor. Bu okulda okuyan öğrencilerin sorunlarının başında, Bergama'da bir öğrenci yurdunun bulunmaması gelmektedir. Öğrenciler, Bergama'da konaklama sorunu yaşıyor. Bu nedenden dolayı, ÖSS yi kazanan bir çok öğrenci, Bergama Meslek Yüksek Okulunu tercih etmediğini söylüyor.
İki yıl boyunca Bergama'da okuyan öğrenciler, ya ev kiralıyorlar, ya da Öğretmenevinde kalıyorlar. Bunun maliyeti de öğrenci bütçesini oldukça aşmaktadır.
Bergama'ya acilen bir öğrenci yurdu yapılmalıdır. Bergamalı politikacılar ve yöneticiler, bu konuda gereğini yapmalı ve Bergama'ya bir öğrenci yurdu kazandırmalıdırlar.
Meslek Yüksek Okulu açılalı 7 yıl olmasına rağmen, hala bir ilkokul binasında eğitim veriyor. Okulun ikinci büyük sorunu da, üniversite binasıdır.
Yüksek Okul, ileride fakülteye dönüştürüleceği göz önünde bulundurularak, bir üniversite binasına kavuşturulmalı. Yine, Bergamalı büyüklere bu konuda görev ve ödev düşmektedir.
Bergamalılar olarak, hep birlikte Meslek Yüksek Okuluna sahip çıkmalı, okulun ve öğrencilerin eksikleri için ilgili mercilerden isteklerde bulunmalıyız.
Gelişmiş ülkelerde, şehirlerin önemi eğitim kalitesine ve eğitim kurumlarına göre belirlenmektedir. Bu düşünceyle belirtirsek, Yüksek Okul Bergama'nın aynasıdır.
Bergama kendisine sunulan Yüksek Okula sahip çıkarsa, uygar kent olma yolunda bir adım daha ilerleyecektir. Yüksek Okula ilgisizlik sürerse, Ege üniversitesi bu okulu başka bir ilçeye taşıyabilir. Bu da Bergama için hiç iyi olmaz.
Yüksek Okul, Bergama köylerinde kültür mantarı yetiştiriciliğini geliştirdi. Seracılık çalışmaları yaptı. Tarımla uğraşan köylülerimize, yeni yeni ürün çeşitleri sundu.
Restarasyon, moda ve konfeksiyon bölümlerini bitiren öğrenciler, diğer üniversite mezunlarına göre daha kolay iş bulabiliyorlar.
Kısacası, Bergama Meslek Yüksek Okulu,ülkemizin eğitimine önemli katkı sağlıyor. Bergamalılar olarak bu okula fazla ilgi göstermeliyiz.
Aksi takdirde, Bergama önemli bir kurumunu yitirmekle karşı karşıya kalabilir.



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

baytak.gif (9634 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

 

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR