baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


10 EYLÜL 2001      SAYI: 423

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


OKULLARI GÜZELLEŞTİRMENİN, EĞİTİMİ ÖZELLEŞTİRMENİN ADI;
TOPLAM KALİTE-MÜFREDAT LABORATUVAR OKULLARI (MLO)

Uyar Demircioğlu
İz-Övder Bergama Şb. Y.K. Üyesi

Üretim araçlarının özel mülkiyetinin, işletme-şirket karının tek amaç olduğu kapitalizmde
Toplam kalite; bu amaçları gerçekleştirmek için üretim, hizmet, ticaret v.b alanlarda gerekli iyileştirmeleri ifade eder.
Kapitalizmi kutsal sayanlar, Eğitimde Toplam Kalite tanımını şöyle yapıyor. "Bütün iş gören ve öğrencilerin aktif bir şekilde katıldığı sürekli iyileştirmeler ile artan müşteri tatmininin karakterize ettiği bir eğitim kültürüdür."(Dahlgaard,1995).Tanımdan da anlaşılacağı gibi okul; kapitalizm işletmelerin kurumu; öğrenci, veli ve öğretmenler de bu kurumun müşterileri olarak görülüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, ülkemizde birçok projede adı geçen (bizi çok seviyorlar!) Dünya Bankası ile 18 Mayıs 1990'da imzalanan Milli Eğitimi Geliştirme Kredi Anlaşması çerçevesinde, Müfredat Laboratuvar okulları (MLO) aracılığı ile Toplam Kalite Çemberi'ni okullara yaygınlaştırmayı başlattı. Şu anda 208 adet olan bu okullarda modern, standart eğitim araç-gereçleri ve uygun öğrenci sayısı olan ideal sınıf ortamları yer alıyor. 1999 yılında M.E.B. tarafından yayınlanan bir yönerge ile MLO uygulamasının tüm okullara yaygınlaştırılması hedefledi. Yönergenin 21. maddesinde; "Bu çalışmaların gerçekleştirilmesinde ihtiyaç duyulacak harcamalar genel betçe ve türlü mahalli (okul) kaynakla ile karşılanır deniliyor. 2001 yılında gerek okul gerekse öğrenci sayısında artış olduğu devlet bütçesinden M.E.B.'e ayrılan pay % 8,32'de kalmıştır. 1990'da %13,21, 1995'te %10,17 olarak ayrılan pay her geçen yıl azaltılmakta, eğitim-okul giderleri için mahalli kaynaklara (öğrenci velileri) daha çok başvurulmaktadır.
Mevcut MLO'lara kayıt yaptırmak isteyen öğrenci velileri bu okullara 500 milyon TL'ye varan "zorunlu bağışlar" yapıyorlar. İzmir Karşıyaka bir MLO'da oluşturulan tek kişilik sıraların olduğu sınıflara öğrenci kaydı bu yıl 50 milyon TL.
MEB yetkilileri her okulda örnek bir sınıf oluşturulmasını ve müşterilere (öğrenci, veli tanıtılmasını istiyor. İsteyen paralı veliler kendi çocukları için de böyle sınıflar oluşturabilecekler.
Okullarda "kaliteyi" arttırmak için faaliyet göstermek. Okul Geliştirme ve Yönetim Ekibi (O.G.Y.E.) adlı (öğretmen, veli, oda, dernek sendika temsilcilerinden oluşan) kurullar oluşturuluyor. Kararlara katılımı sağlama, demokratik görüntüsü verilmeye çalışan bu uygulama ile paralı Eğitim sürecinin öğrenci velilerince içselleştirilmesi (bizim okul imaji) hedefleniyor.
O.G.Y.E.'de görev alacak öğretmenlere sosyal, kültürel çalışmaları karşılığında ek bir ücret ödenmeyecek. Öğretmenler çevreden, veliden, esnaftan para toplayan; kermes, aşure, pilav, mantı günü düzenleyen bir tahsildar konumuna sokulacaktır. Öğrenci, veli ve öğretmenin katılımı fazla çalışmada ve angarya işlemde olacak.
Bilgisayar ve diğer teknolojik araçların eğilimdeki rolü oluşturulacak okullar tekno mezarlıklara dönüştürülecek.
Eğitimin kalitesinin yükseltilmesi sorunu birçok sorun gibi karşımızda duruyor. Kalitenin yükseltilmesine kimsenin itirazı olamaz. Ancak "Kimin için,hangi amaçla kalite sorunu yanıtlamak durumundayız. Ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal yaşamında projelerinde hakim olan kapitalist işletmelerin daha çok Pazar daha fazla kar mantığının ürünü Dünya Bankası destek menşeli bir projeleri kimse allayıp pullamaya kalkışmasın.
Eğitimde kaliteye evvel ama milyonlarca yoksul emekçi çocukları ve ulusal bağımsızlığımız için ÖZELLEŞTİRMEYE HAYIR!



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

baytak.gif (9634 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)