baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


20 AĞUSTOS 2001      SAYI: 420

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


Fındıkta ABD oyunu


Her yıl fındığın hasat mevsimi gelmeden hükümetlerce taban fiyatı açıklanırdı. Ama bu yıl IMF'ye fındık üretimini kısacağına dair söz veren hükümet fındık fiyatını açıklamadı. Yaşanan kuraklıktan dolayı ürünü zarar gören ve rekolte düşüklüğü bekleyen fındık üreticisi ise, ihracat geliri yüksek olan ürününe iyi bir fiyat verilmesini talep ediyor.
Hızla alternatif ürün projesini hayata geçirmeye çalışan hükümetin üreticinin bu beklentisine cevap vermesi beklenmiyor. Bu proje kapsamında fındıkta, dekardan alınan gelir ile bu ürünler yerine yetiştirilecek alternatif ürünlerin dekardan alınan gelirleri arasındaki farkın "telafi edici ödeme" olarak üreticilere ödenmesi öngörülüyor. Hükümet Artvin, Bolu, Bartın, Giresun, Düzce, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon ve Zonguldak'ta fındık üretimi yapan milyonlarca aileye şunu diyor: "Fındığınızı sökün yerine alternatif ürün olarak sökülen alanlarda şeftali, kiraz, vişne, ceviz, Trabzon hurması, kivi, ahududu, böğürtlen, kuşburnu, mısır, soya, ayçiçeği üretin." Fındığın büyük miktarlarda stok oluşturduğunu ve böylece büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu öne süren hükümet, üreticilerin üretim açığı olan ve son yıllarda önemli miktarlarda ithalatı yapılan yağ bitkileri, mısır ve kaliteli kaba yem bitkilerini üretmesinden hem ülkenin hem de üreticilerin karlı çıkacağını iddia ediyor.
Dünya fındık üretiminde başlıca ülkeleri, İtalya, İspanya, Yunanistan, ABD ve Türkiye. Dünya iç fındık ticaretinde Türkiye büyük bir paya sahip. 1960'larda ticaret payı yüzde 60 olan Türkiye 1990'larda bu payını yüzde 80'lere ulaştırmış durumda.
Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye, yaklaşık 11 aylık dönemde fındık ihracatından 663 milyon dolar döviz geliri sağladı. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği verilerine göre, 1 Eylül'de başlayan 2000-2001 ihraç sezonunun geride kalan bölümünde 198 bin ton fındık ihraç edilirken, bunun karşılığında 663 milyon 565 bin dolar gelir elde edildi.
Tüm bu veriler Türkiye'nin iç fındık ticaretini tek başına yönlendirecek potansiyele ve güce sahip olduğunu gösteriyor. Buna rağmen bugüne kadar fındık borsasının Karadeniz yerine Hamburg olmasına seyirci kalanlar şimdi böylesi yüksek getirisi olan bir ürünün, "Stok fazlası var", "Zarar ediliyor" söylemleriyle üretimini kısmak uzun vadede ise yok oluşunu sağlamak istiyor. ABD ve AB ülkelerinde fındık üretimi teşvik edilmezken, İtalya'da yüzde 50'ye varan bir üretim azalması yaşanırken İspanya, ABD ve Yunanistan'daki fındık üretimleri kendi tüketimlerini karşılayamayacak düzeye gerilemişken Türkiye'nin piyasadan çekilmesinin ülkenin ve üreticinin lehine olduğunu söylemek gerçeği yansıtmıyor.
Şayet söylendiği gibi amaç "stok fazlasını eritmek" olsaydı fındığın yalnız çikolata sanayisi yerine dünyaya çerez ile diğer unlu ve tatlı hazır yiyeceklerde kullanılabilecek şekilde ihracatının yolları aranırdı. Çikolatadan yağ sanayiine kadar geniş bir alanda tüketimi olan fındığın tüm alternatif tüketme olanakları iyi değerlendirildi. Tüm bunların yerine IMF'den birkaç milyar dolar alabilmek için her türlü maddi ve manevi değerlerini satışa çıkaran bir hükümetin, büyük bir ihracat gelirine sahip olan fındıktan vazgeçmesinin altında başka bir "Çapanoğlu" olduğu muhakkak. Bu "Çapanoğlu" da çok açık: ABD Bademi'ni bu alanın tek ürünü olarak küresel dünya pazarında rakipsiz kılmak.
Fındığın kalitesi yetiştiği bölgeye, arazi yapısına, aldığı yağış, nem, rüzgar ve güneşe göre belirlenir. Batı Karadeniz fındığı ile Doğu Karadeniz fındığı, Ordu fındığı ile Giresun fındığında da farklı lezzet ve kalite farklılığı vardır. Çok çeşitli kalitelere sahip Türkiye dünya pazarında en kaliteli fındık üreticisi durumundadır. Bu nedenle ABD Bademi'ne ciddi bir rakiptir, yok edilmelidir.
Ürünü çok üretildiği için değil siyasi bir tercih sonucu yok edilmek istenen ve geçimini fındıktan temin eden 5 milyon kişi bu oyuna "dur" demeli, alternatif ürün, Doğrudan Gelir Desteği gibi kendi geleceğinin kuyusunu kazan uygulamalara şiddetle karşı çıkmalı.

Evrensel



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

baytak.gif (9634 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

 

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR