baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

30 TEMMUZ 2001      SAYI: 417

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


TMMOB,"Krizden IMF politikalarıyla çıkılmaz"


Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal krizin sorumlusunun, IMF ve Dünya Bankası'nın dayattığı politikaları olduğunu savunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) Ankara'daki mitingine 4 bin kişi katıldı.


BİA- Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal krizin sorumlusunun, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın dayattığı politikaları olduğunu savunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) Ankara'daki mitingi (28.07.2001) gerçekleştirildi. Mitinge 4 bin mimar ve mühendis katıldı.
Toros Sokak'ta toplandılar
Türkiye'de yaşanan krizden çıkmak için yeni bir siyaset anlayışının gündeme getirilmesini isteyen TMMOB Yönetim Kurulu ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen üyeler, sabah saat 09:30 sıralarında Sıhhiye Toros Sokak'ta bir araya geldi.
4 bin kişi yürüyor
TMMOB üyeleri, çeşitli sendika, parlamento dışı siyasi parti üye ve temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarından oluşan ve yaklaşık 4 bin kişiyi bulan kortej, Abdi İpekçi Parkı'nda gerçekleştirilecek miting için saat 11:00'de yürüyüşe geçti.
"IMF için değil halk için"
Yürüyüş sırasında IMF ve koalisyon hükümetini eleştiren pankartlar taşıyan TMMOB üyeleri, "IMF için değil, halk için bütçe", "Ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Kurtuluş yok tek başına", "Kahrolsun IMF" sloganları attı.
Konuşmacılar
Abdi İpekçi Parkı'nda saat 12.30 sıralarında başlayan mitingde TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi ile Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Domaç birer konuşma yaptı.
"Krizden IMF politikalarıyla çıkılmaz"
TMMO Başkanı Kaya Güvenç yaptığı konuşmada, IMF politikalarıyla Türkiye'de yaşanan ekonomik ve siyasi krizden çıkılmayacağını söyledi. Kaya Güvenç, siyasi ve ekonomik krizden çıkılması için yeni bir siyasi anlayışın ortaya konulmasını istedi. Güvenç bunun için de ekonomik ve demokratik taleplerin bir an önce ele alınıp yürürlüğe geçirilmesi talebinde bulundu. Çeşitli müzik gruplarının konser verdiği miting saat 13:30'da olaysız bir şekilde son buldu.
TMMOB'nin talepleri de şöyle:
* Öncelikle politik bir yapısal dönüşüm gerçekleştirilmelidir. Mevcut siyasal anlayışlarla devam edilmesi, çözüm arayışlarını baştan sonuçsuz bırakacaktır.
* Bağımsız, demokratik ve sosyal hukuk devletinin gerçekleşmesi için, kendi halkını potansiyel suçlu sayan 1982 Anayasası yürürlükten kaldırılmalı, demokratik katılımla yeni bir Anayasa hazırlanmalıdır.
* Buna bağlı olarak yasalardaki anti-demokratik hükümler ayıklanmalı, demokratikleşmeye katkı sağlayacak yeni yasalar çıkarılmalı, uygulamalar da bu anlayışa koşut hale getirilmelidir. Demokrasinin maddi koşullarının yaratılabilmesi için kitlelerin ve örgütlerinin eşit yararlanabileceği ortamların yaratılması sağlanmalıdır. Öncelikle Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası bu doğrultuda değiştirilmelidir.
* Bilim ve teknoloji politikası temelinde insan ve doğal kaynaklarımızı üretime yönlendirecek, bir ulusal kalkınma stratejisi benimsenmelidir.
* Eşitlikçi, özgürlükçü ve eşit paylaşımcı bir yönetim anlayışı benimsenmeli ve bunu güvence altına alan yeni bir anayasa yapılmalıdır.
* Planlı ekonomiye dönülmeli ve sosyal anlayışlar çerçevesinde kamu yönetimi yeniden şekillendirilmeli; örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı ve hukukun üstünlüğü yeniden sağlanmalıdır.
* Rant ekonomisinin yerine, planlı üretim ve istihdama, dengeli büyümeye dayalı bir ekonomik anlayış benimsenmelidir.
* Her alanda tam bağımsızlık esas alınmalı ve uluslararası tahkim reddedilmelidir.
* Teknoloji geliştirmeye ağırlık verilmeli ve teknolojinin geniş kesimlerin refahına kullanılması sağlanmalıdır.
* Dış borçlar ödenmemelidir.
* İç borçlar sıfırlanmalıdır.
* Bankacılık sektörü rantı esas alan değil ortak birikimleri yeniden ortak üretime aktaracak bir modele dönüştürülmelidir.
* Başta İMKB olmak üzere tüm uluslararası mali piyasalara kaynak aktarmaya neden olan yapılar dağıtılmalıdır.
* Kısa vadede ücretlilerin konumunu iyileştirmek için ücretler en azından yüzde yüz artırılmalıdır.
* Basında tekelleşme engellenmeli ve başta basın emekçilerinin özgürlüğü olmak üzere basın özgürlüğü sağlanmalıdır.
* Kırsal kesimin durumunu düzeltmek için ilgili banka yeniden yapılandırılmalıdır. Köylülerin borçları silinmelidir. Kırsal kesim ile kentler arasındaki farklılığın ortadan kaldırılmasına yönelik bir program ivedilikle yaşama geçirilmelidir.
* Küçük ve orta ölçekli işletmeler, faiz yükünden kurtarılmalıdır.
* Yargı üzerindeki baskı kaldırılmalı ve yargı bağımsızlığı sağlanmalıdır.
* Bütçeler sosyal devlet anlayışı temel alınarak hazırlanmalı; silahlanma ve militarizm hedefli değil, halkın toplumsal gönencini esas alan bütçeler oluşturulmalıdır.
* Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik başta olmak üzere tüm temel mal ve hizmetlerden herkesin eşit ve gereksinimi kadar yararlanabileceği bir yapı oluşturulmalıdır.
* Üniversitelerde bilimsel ve yönetsel özerklik sağlanmalı, eğitim, parasız olmalıdır.
* Her alanda grevli ve toplu sözleşmeli sendikal haklar verilmelidir.
* Kamu kurum ve kuruluşları kamusal hizmeti ülke çıkarları doğrultusunda en etkili şekilde verme anlayışıyla, üretimde rol alan bütün tarafların söz ve karar sahibi olduğu bir yapılanmaya dönüştürülmelidir.



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

baytak.gif (9634 bytes)

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR