baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

18 HAZİRAN 2001      SAYI: 411

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


2001 GENEL TARIM SAYIMI

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün gerçekleştirmekle sorumlu olduğu üç büyük sayımdan birisi olan Genel Tarım Sayımı'nın yedincisi, İzmir ilinde Haziran-Temmuz aylarında yapılacak.
.

Ülke ekonomisinin tarıma dayalı olması yüzünden, tarımsal işletmelerin büyüklükleri, tipleri, arazi kullanım şekli, hane halkı gibi bilgilerin belirlenmesi büyük önem taşıyor.

Ülkemizde tarım istatistiklerinin derlenmesinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlanmıştır. Bu dönemde devlet arazisinin büyüklüğü ve hayvan varlığına ait bilgiler derlenmiştir. Tarihi kayıtlardan 17 nci yüzyılda arazi varlığı ve hayvan sayımlarının yapıldığı anlaşılmaktadır. 1927 yılına kadar düzenli tarım istatistiklerine rastlanmamıştır. 1926 yılında Tarım Bakanlığı İktisat Şubesi Müdürlüğünce bazı bilgiler derlenmiştir. 1927 yılında DİE, tarım sayımları ve yıllık tarım istatistikleri ile tarım sektörüne ilişkin veri derlenmeye başlamıştır.
Ülkemizde ilk Genel Tarım Sayımı İstatistik Umum Müdürlüğü'nün kuruluşunu izleyen yıllarda, 1927'de gerçekleştirilmiştir. Daha sonra 1950, 1963, 1970, 1980 ve 1991 yılında olmak üzere toplam altı kez genel tarım sayımı uygulanmıştır. Tarım sayımlarında kullanılış biçimine göre arazi varlığı, bitkisel üretim işletme büyüklükleri ve işletme türleri, hayvan sayısı konularında ayrıntılı bilgiler elde edilmektedir.
Sayımın amacı
Her yıl derlenen Cari Tarım İstatistikleri Türkiye'de yetiştirilen ürünlerin ekiliş alanları üretimleri, verimleri, hayvan sayıları ve tarım ürünlerinin fiyatları vb. bilgileri kapsamaktadır. Bu İstatistikler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı aracılığıyla derlenmekte ve veriler ilçe tarım müdürlüklerinin ellerinde bulunan mevcut bilgileri dayanmaktadır. Türkiye gibi ekonomisi tarıma dayalı ülkelerde tarım potansiyelini ve tarımsal yapının gerçeklerini yansıtacak ayrıntılı ve güvenilir İstatistiklere ihtiyaç vardır. Bu nedenle ülkemizde belli periyodlarla Genel Tarım Sayımı yapılmaktadır. Diğer sayımlarda olduğu gibi 2001 Genel Tarım Sayımı ile de Cari Tarım İstatistikleri ile derlenemeyen tarımsal işletmelerin büyüklükleri, tipleri, arazi tasarruf şekli, hane halkı kompozisyonu gibi bilgilerin derlenmesi ve ara yıllarda yapılacak çalışmalara çerçeve oluşturulması amaçlanmaktadır.
Sayımın kapsamı ve yöntemi
2001 Genel Tarım Sayımı kapsamında; köy statüsünde olan tüm yerleşim yerleri ve nüfusu 25 000 den az olan ilçe merkezlerinde Köy Genel Bilgi (Muhtarlık) Anketi; tüm köyler ve nüfusu 5 000’den az olan ilçe merkezlerinde örnekleme yöntemi ile seçilecek 5000 yerleşim yerinden 10'ar tarımsal işletmeye de Tarımsal İşletmeler (Hane halkı) anketi uygulanacaktır.
2001 Genel Tarım Sayımında Köy Genel Bilgi Anketinde yer alan bilgiler tam sayım yönetimiyle Muhtarlıklardan (muhtar ve ihtiyar heyeti) ve Tarımsal İşletmeler Anketinin bilgileri de örnekleme yöntemiyle seçilen hane halklarından derlenecektir.
2001 Genel Tarım Sayımı'nın organizasyonun mali giderlerin asgariye indirilmesi, sorunların yerinde çözümlenmesi ve sayımın sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılması amacıyla illerde vali ya da vali yardımcısı başkanlığında Tarım Sayımı Komitesi, ilçelerde de kaymakam başkanlığında Tarım Sayım İlçe Çalışma Gurubu oluşturuldu.



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

baytak.gif (9634 bytes)

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR