baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


21 MAYIS 2001      SAYI: 407

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


İNSAN HAKLARI BROŞÜRÜ

Bergama İnsan Hakları İlçe Kurulu İnsan Hakları ile ilgili bir el broşürü hazırladı.


Broşürü hazırlamakla görevlendirilen İnsan Hakları ilçe Kurulu üyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Hilmi Öziş başkanlığında hazırlanan broşürün amacı şöyle anlatılmış.
"Hürriyetçi Demokratik Parlementer sistem ile yönetilen Devletimizin, işleyişini düzenleyen 09.11.1982 tarih ve 17863 sayılı Resmi Gazate'de yayınlanarak yürürlüğe giren ve 23.07.1995'te değişikliğe uğrayan son Anayasamızda yer alan temel hak ve hürriyetler kişi ve özgürlükleri kaynağını insan hakları evrensel beyannamesinde almıştır.
İnsan Hakları İlçe Komisyonu olarak hazırladığımız bu el broşürü sizleri insan hakları konusunda bilgilendirmek içindir.
İnsan haklarının tanınmaması ve yönetim erk'i tarafından hor görülmesi insanoğlunu, insanlık vicdanını isyana teşvik etmiştir.
İnsanın, yönetim baskısına karşı son çare olarak toplum barışı ve huzur içinde yaşaması için insan haklarının anayasal bir hak olarak kazandırılması hukukun güvencesi altına alınması kaçınılmaz bir zorunluluk olmuştur.
Bu ilkelerin ışığı altında tanıyacağınız insan haklarını, bu ülkede vatandaş olarak yaşarken karşılaşacağınız ihlaller karşısında isyan etmek yerine nereye nasıl başvuracağınızı öğrenmenizi istiyor ve diliyoruz.
İlçemizde İnsan Hakları konusunda müracaat telefono: 0 (232) 632 01 05'tir.
Huzurlu güvenli barış dolu bir yaşam dileğiyle"
Kuzey Ege Gazetesi olarak bu broşürü, "İnsan Hakları Köşesinde" sizlere aktaracağız.

İNSAN HAKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ
İnsan haklarının tarihsel gelişimine geçmeden önce HAK ve İNSAN HAKLARI kavramına açıklık getirelim.
HAK: Bir şeyi yapabilme yetkisidir. Yapıp yapmamakta kişi serbesttir.
İNSAN HAKLARI: Bütün insanların doğuştan getirdiği, yalnızca insan olmalarından dolayı sahip olduğu haklardır.
Dağınız olarak yaşayan ilk insanlar, hayatta kalabilmek için hem doğayla hem de birbirleri ile mücadele ediyorlardı. Güçlü zayıfı eziyordu. Bu durum insanlar arasında DAYANIŞMA'yı doğurdu. İnsanlar küçük gruplar halinde yaşamaya başladılar. Ancak güçlünün zayıfı ezmesi önlenemedi. Bu durum insanları kendilerini koruyacak yollar aramaya mecbur etti. Böylece devlet kurumu ortaya çıktı.
Devletin kuruluşu ile birlikte insanların bazı hakları da belirlenmiş oluyordu. Ancak herkes eşit hakka sahip değildi. Eşit haklara sahip olma mücadelesi yüzyıllarca sürmüştür. İlk olarak İngiltere'de 1215 tarihli Büyük Özgürlük Bildirisi (Magna Carta Libertatum) ile sınırlı bir başarıya ulaşmış ve yazılı metinlere geçirilmiştir. Bu hareket bütün insanlar için geçirli haklara ulaşmada çok önemli bir basamak olmuştur.
Zaman içinde insan hakları düşüncesi adım adım gelişmiştir. Bu gelişmelerden ilki 16897da İngiltere'de ilan edilen HAKLAR BİLDİRGESİ'dir. Bu bildirge ile insanlar Yasama, Hürriyet, Eşitlik, Mülk Edinme gibi haklar elde etmişlerdir. Haklar bildirgesi Amerika'daki insan hakları mücadelesine örnek olmuştur. 1776'da ilan edilen AMERİKAN BAĞIMSIZLIK BİLDİRGESİ ile insanlar daha önceki haklara ek olarak, Din ve Vicdan Özgürlüğü, Dilekçe Hakkı, Basın Özgürlüğü, Mutluluğu Arama ve Elde Etme haklarına sahip olmuşlardır.
İngiltere ve Amerika'daki insan hakları mücadeleleri 1789 Fransız İhtilaline kaynaklık etmiştir. Bu ihtilal oluşum ve dünyaya yaydığı ilkeler açısından insan hakları konusunda bir dönüm noktasıdır. 1789 tarihli FRANSIZ İNSAN VE YURTTAŞ HAKLARI BEYANNAMESİ yalnız Fransa için değil dünyadaki herkes için geçerli halkların ilan edildiği bir belgedir. Bu hakların en önemlileri şunlardır.
-Bütün insanlar özgür (Hür) doğar ve eşit haklara sahiptir.
-Devlet temel hak ve özgürlükleri korumakla yükümlüdür.
-Yasalar (Kanunlar) önünde bütün insanlar eşittir.
İnsan hakları mücadelesi yüzyıllar boyu sürmüş olsa da uluslar arası alanda kabul görmesi oldukça yenidir. 1945 yılında imzalanan BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ANTLAŞMASI ile Antlaşmaya imza koyan uluslar, insanlığa ve insan haklarına karşı yapılan saldırıları uluslar arası düzeyde önleme çabası içine girmişlerdir. Buna dayalı olarak ta 10 Aralık 1948'de İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ imzalanmıştır. (İHEB) İHEB fazla bağlayıcı olmadığından uluslar arası yasal yükümlülükler getirmiyordu. Bunu önlemek için 03 Kasım 1953'te AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ imzaya açılmıştır. Bu sözleşmeyi imzalayan ülkeler İHEB maddelere uymakla yükümlü hale geldiler. Türkiye'de 10 Mart 1954'de bu sözleşmeyi imzalayarak bu yükümlülüğü üstlenmiştir. Ülkemizde insan hakları Anayasa ve Yasalarla güvence altına alınmıştır.



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

baytak.gif (9634 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)