baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

16 NİSAN  2001      SAYI: 402

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


"HAK ARAMA YÜRÜYÜŞÜ ve MİTİNGİ"


ü Bergama-Kınık-Dikili Ziraat Odaları öncülüğünde, Tariş, Tarım Kredi, Kalkınma Kooperatifleri, Çiftçi Dernekleri ve Üretici birliklerinin desteklediği "Hak Arama Yürüyüşü ve Mitingi" yapıldı.

ü Bergama Cumhuriyet Meydanında 14 Nisan Cumartesi günü yapılan mitinge yaklaşık Sekiz bin kişi

miting3.jpg (18614 bytes)

Çiftçiler mitinge, mazotun pahalılığını protesto etmek için öküzün çektiği traktörle geldiler.

katıldı.Cumartesi günü Saat 10:00'dan itibaren, Meslek Lisesi karşısındaki Oto Parkta toplanmaya başlayan Çiftçiler Saat 11:30 kortej oluşturarak Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler.
Yürüyüşün başında Mazot fiyatlarının pahalılığını sembolize eden, öküzlerin çektiği bir traktör yer aldı. Bayanların ön sırada yürüdüğü Çiftçilerinin ellerinde, "Hak verilmez alınır", "Hesap bilmiyorlar Hakkımızı yiyorlar", "Efendiler köle muamelesi görüyor", "Sadaka değil, Hakkımızı istiyoruz", "Atam kalk, Efendinin halini gör" dövizler vardı.
Ortak sloganlar dışında başka slogan atılmasına izin verilmeyen yürüyüş, yaklaşık bir saat sürdü. Yürüyüş boyunca, "Çiftçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganı en çok atılan slogan oldu.

miting.jpg (22469 bytes)


Cumhuriyet Caddeleri ve İzmir Caddeleri boyunca, çevre ilçelerden gelen Emniyet güçlerinin çok yoğun önlem aldığı görüldü. Ana caddeye çıkan tüm yollarda polis barikatları vardı. Hükümet Binasının ise askeri birlikler tarafından koruma altına alındığı eylem boyunca, özel jandarma birlikleri de Emniyet Binası önünde yedek olarak bekledi.
Cumhuriyet Meydanı'nda bir römork üzerine konulan kürsüde ilk konuşmayı Bergama Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Çakmaklıoğulları yaptı.
"Hak, diyoruz ama haklı mıyız?" Sorusu ile konuşmasına başlayan Çakmaklıoğulları, "Gerçekler ortada, haklıyız, hem de çok haklıyız. Şimdiye kadar iktidara gelenler bize sürekli kemer sıktırdı. Biz kemer sıktıkça onlar beslendi. Onlar beslendikçe, Çeteler, Vurguncular ortaya çıktı. Son olarak da Hortumcular türedi. Biz ise her geçen gün ezildik, güçsüzleştik, sesimiz çıkmaz oldu. Ama artık bıçak kemiğe dayandı.
Siyasiler seçim zamanı bize oy istemeye geldikleri zaman onlara sor, bize ne verdin? Ama onlar mecliste birbirleri ile kavga etmekten bize sıra gelmedi. Tarım politikaları ile yasalarda çiftçiye mafettiler. Türkiye kendi kendine besleyebilen dünyada 7 ülkeden birisi iken bugün, eti, sütü, karpuzu, peyniri, pamuğu dışardan ithal ediyor.
Onlar, bize, "Siz üretmeyin, biz size üretiriz dediler" En son Şeker yasası çıktı. Şeker ekim alanları daraltılıyor. 30 şeker fabrikasının yarısı kapanacak. Hükümet bize ektirmiyor, ürettirmiyor, yasalarla yasaklıyor. Yeni yasalarla tütün ekenler cezaevine gönderilecek.
Bizi yönetenler gaflet, delalet, ihanet içindeler mi de, Yerli Malı Haftalarını kaldırıp, ithalcilere teşvik primleri verdiler.
Yabancı ürünleri almayın, yemeyin, içmeyin. Bizim kasabımız, manavımız, bakkallımız batıyor. Yabancı ürünleri bize Süpermarketler aracılığıyla satıyorlar."
İkinci konuşmayı Bergama Ziraat Odası Muhasip Üyesi Nuri Taşkıranoğulları yaptı. Taşkıranoğulları, Enflasyonun neden olduğu tarım giderlerinin artması üzerinde durdu.
Daha sonra Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Basri Özçoban, hükümetlerin izlediği tarım politikalarını eleştirerek, "Allah bu çiftçiyi siyatsetçinin şerrinden korusun"dedi.
İzmir Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Raşit Kurşun ise Devletin bir planlama yapması gerektiğini belirterek, "bir ülkenin planlaması yoksa, hırsızlık, soygunculuk, hortumculuk olur. Paraları başka yerlere götürenler olur dedi.
"Bir daha ki seçimlerde planı-programı olmayanlara oy vermeyin" diyen Kurşun, "Türkiye'nin suyunu satsanız İç borcu da dış borcu da ödersiniz. Tariş'i biz batırmadık siyasiler batırdı" dedi.
Birliğin gücünün bozulmaması gerektiğine değinen Kurşun, "birlik olmazsak bizi ezerler, hakkımızı alamayız. Hükümet şimdi de Avrupa ülkeleri ile rekabet edeceğimizi söylüyor. Bütün Avrupa ülkelerinde tarıma devlet desteği var. Biz onlarla sıfır gümrükle nasıl rekabet edelim?" diyen Kurşun, devletin tarım politikasını değiştirerek çiftçiye destek olması gerektiğini belirtti.
Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bakanoğlu da "Çiftçinin durumu ağlanacak hale geldi" diyerek sözlerine başladı. "Çiftçi ne yaptı da bu hale geldi, ülkemize ihanet mi etti?" diye sordu.
Bakanoğlu, Türkiye'yi hükümetlerin değil IMFve Dünya Bankasının yönettiği söyleyerek, "Ziraat Bankasını biz değil devlet batırdı. Ziraat Bankası kredilerini % 99'u çiftçi olmayanlara verildi" dedi.

miting2.jpg (16205 bytes)

Ankara’daki olaylı esnaf mitingi sonrası yapılan çiftçi mitinginde hükümet binası askerler tarafından koruma altına alındı.


Bakanoğlu'nun konuşmasından sonra miting olaysız bir şekilde sona erdi. Yürüyüş ve miting sırasında her hangi bir gerginlik olayı yaşanmadı. Emniyet güçleri mitingin olaysız sona ermesi için yoğun çaba harcadı.



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

baytak.gif (9634 bytes)

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR