baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)

2 NİSAN  2001      SAYI: 400

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


EMEKÇİLERDEN ALTERNATİF PROGRAM

Emek Platformu'nun açıkladığı Alternatif Ekonomik Program'da sermaye gelirlerinin vergilendirilmesi istendi

Sermaye gelirleri vergilendirilsin. *Anayasa değiştirilsin.

emek.jpg (22783 bytes)

Bergama Emek Platformu da 31 Mart Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda alternatif programı açıkladı.

emek1.jpg (17382 bytes)

*Kısa vadeli sermaye hareketleri kontrol altına alınsın. *Üretime, planlamaya, yatırıma dönülsün.
Emek Platformu, Türkiye'nin içine girdiği ekonomik açmazdan kurtulması için, IMF ve Dünya Bankası'na yönelen hükümete karşı alternatif program hazırladı.
Programda, ''sermaye gelirlerinin vergilendirilmesi, üretime, yatırıma ve planlamaya dayalı bir ekonomi yönetimi oluşturulması, sivil anayasa, iç borçların ve kısa vadeli dış borçların ertelenmesi ile devletin küçültülmesi saplantısından vazgeçilmesi'' istemleri yer aldı.
Kamu bankalarının asli işlevlerine döndürülmesi gerekliliğinin altı çizilen programda, ''çalışanların kayıplarının giderilmesi, kısa vadeli sermaye hareketlerinin kontrol altına alınması, planlı politikalarla tarımın canlandırılması, sendikaların önündeki yasal engellerin kaldırılması'' gerektiği vurgulandı. Programı açıklayan Emek Platformu dönem sözcüsü TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, ''Hükümetler artık yüzünü halkına dönmek zorundadır'' dedi.
Emek Platformu'nun uzun bir süredir üzerinde çalıştığı ''Alternatif Ekonomik Program'' açıklandı. Programın, planlama görüşünün tamamen göz ardı edildiği ve gerçek anlamda vahşi kapitalizmin uygulandığı bir süreçte ortaya çıkan bunalımlara çözüm getirme iddiası taşıdığını belirten dönem sözcüsü Güvenç, ''Halkın refah düzeyini yükseltmeyi, gelir dağılımındaki eşitsizlikleri gidermeyi ve rant yerine üretimi arttırmayı amaçlamayan hiçbir politika çözüm üretmeyecektir'' dedi. Güvenç, IMF ve Dünya Bankası politikalarından vazgeçilmesinin gerekliliğini de vurgulayarak istek olması durumunda programı hükümete sunacaklarını söyledi. Türkiye genelinde cumartesi günü kitlesel basın açıklamalarıyla halka dağıtılan ve 6 ana başlıkta toplanan 83 maddeden oluşan 9 sayfalık program, ana hatlarıyla şöyle:
* İç borçlar ve kısa vadeli dış borçlar uzun vadeye yayılmalıdır.
* Batık bankalar tasfiye edilmeli, sorumluları hesap vermelidir. Mevduat güvencesi küçük tasarruf sahiplerini koruyacak şekilde daraltılmalıdır.
* Bankaların dışarıdan aldıkları kredilere sağlanan Hazine güvencesi kaldırılmalı; Ziraat Bankası çiftçiye, Halk Bankası esnaf ve zanaatkâra, Emlak Bankası sosyal konut talebine yönelik kamu ihtisas bankaları olarak yeniden yapılandırılmalıdır.
* Kısa dönemli sermaye hareketlerinin kontrolü sağlanmalı, bu çerçevede 32 sayılı kararname yeniden düzenlenmelidir.
* Kamu çalışanlarının bunalım sonrası oluşan kayıpları giderilmeli, resen veya zorunlu emeklilik uygulamasından vazgeçilmelidir.
* Kayıt dışı ve yasadışı iktisadi faaliyetler önlenmeli, kamudaki denetimi etkin hale getirmek için çalışanların da bu sürece katılması sağlanmalıdır.
* Özelleştirmeler durdurulmalı, kaynak yaratma adı altında ülke için stratejik önemi olan savunma, ulaştırma gibi sektörlerdeki KİT'leri bile satmayı öngören politikalar terk edilmelidir.
* Sağlık sektörü planlı bir biçimde yeniden yapılandırılmalı, bu sektöre ayrılan pay, bütçenin yüzde 10'u olmalıdır.



YANIKOĞLU II MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

baytak.gif (9634 bytes)

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

ismetbaytak@hotmail.com

bergamakuzeyege@hotmail.com

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)

HER SALI GÜNCELLENİR