baslik1.jpg (7323 bytes)      

market2.gif (15838 bytes)


7 AĞUSTOS 2000      SAYI: 366

baslik2.jpg (10108 bytes)

 Site İndeksi

Haberler

Köse yazıları

Politika kazanı

Kunye

Resmi telefonlar

Biraz Gülelim


ÇAMAVLU Mera Yönetim Birliği’nden açıklama

Gazetenizin 17 Temmuz 2000 tarihli sayısında "Ben Çamavlu Köyünden Gürel Yılmaz" başlığıyla yayımlanan yazınızı, Çamavlu Köyü Mera Yönetim Birliği olarak okuduk. Bizlere cevap hakkının doğduğu düşüncesi ile bu yazıyı yazarak gazetenizde yayınlamanız konusunda fikir birliğine vardık. Herşeyden evvel gazetenize teşekkürü bir borç biliyoruz. Çünkü yaşadığımız hukuk devletinde, hukuka uymayan kişileri kamuoyu önünde tanıtma ve tanıma fırsatını çok geniş bir kitleye ulaştırmış olacağız. Gelelim konumuza;

4342 sayılı Mera Kanunu 1998 yılında çıkmış ancak uygulama esasları ve yönetmeliği ile 2000 yılı içerisinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun amacı; Daha önce çeşitli kanunlarla tahsis edilmiş veya kadimden beri kullanılmakta olan mera, yaylak, kışlak ve kamuya ait otlak ve çayırların tespiti, tahdidi ile köy veya belediye tüzel kişilikleri adına tahsislerinin yapılması, belirlenecek kurallara uygun bir şekilde kullanılmasını, bakım ve ıslahının yapılarak verimliliklerinin artırılmasını ve sürdürülmesini; kullanımlarının sürekli olarak denetlenmesini, korunmasını ve gerektiğinde kullanım amacının değiştirilmesini sağlamaktır.

Bu amaca uygun olarak Mera yönetmeliğinin 11. maddesinde Mera Yönetim Birliklerinin kuruluş, çalışma, usul ve esasları belirtilmektedir. Bizler Çamavlu Köyünde seçim ile Mera Yönetim Birliğini oluşturduk. 11. maddeye göre Köy Muhtarımız ve Ziraat odası temsilcimiz ile Köyümüzdeki tarımsal sivil toplum örgütü olan Çamavlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin belirleyeceği bir üye doğal üyemiz olmaktadır. Bu çerçeve içerisinde Köyümüz Mera Yönetim Birliği kurularak çalışmalarına başlamıştır.

Yönetmeliğin 12. Maddesi ise Mera Yönetim Birliklerinin görevleri hususunu ayrıntıları ile açıklamaktadır. Bu görevler kısaca ;

a)    Mera Yönetim Birlikleri komisyon tarafından saptanan atlatma mevsiminin başlamasından en az 15 gün önce toplanır. Komisyonca belirlenen otlatma planlarının uygulanması ve verilen diğer görevleri görüşerek gerekli kararları alır ve bu kararları alışılmış araçlarla yazılı ve sözlü olarak ilgililere duyurur.

b) Çayır, mera, yaylak ve kışlaklar için komisyonca yapılan otlatma planlarının en iyi şekilde uygulanmasını sağlar.

c)    Çayır, mera, yaylak ve kışlakların bakım, ıslah çalışmalarını organize eder, bu alanların otlatma planlarına göre otlatılmalarını kontrol eder.

d)    Çayır, mera, yaylak ve kışlaklardan elde edilecek ihtiyaç fazlası ürünlerin satılmasını , gelirlerinin köy sandığına veya belediye bütçesinden ayrı bir hesaba yatırılmasını sağlar.

e)    Otlatma hakkından doğan gelirlerin yeni otlatma ücretlerinin toplanması, köy sandığına veya belediye bütçesinde ayrı bir hesaba yatırılmasını ve bunların mevzuata uygun olarak harcanmasını sağlar. Komisyonca belirlenecek ayni ve nakti katkıların toplanarak mera ıslah ve geliştirme işlerinde kullanımını gerçekleştirir.

f) Köy veya belediyeye tahsis edilen mera, yaylak ve kışlakların bu yönetmeliğin 9. maddesinde belirtilen, işaretlenmiş sınırların korunması, tecavüzlerin önlenmesi, bu tecavüzleri ilgililere bildirilmesi ile yükümlüdür.

g)Mera, yaylak ve kışlakların sınırlarının muhafazası, korunması,tecavüzlerin önlenmesi ve benzeri hizmetler için görevlendirilen korucuları denetler.

h)Komisyonlarca kanun ve yönetmelik hükümlerine göre verilen görevlerin yerine getirilmesini sağlar demektedir.

Bizler de bu görevlendirme doğrultusunda köyümüz meraları ile ilgili kararları alarak yürürlüğe koymaya başladık. Ancak muhtar doğal üyemiz olmasına karşın hiçbir toplantımıza katılmamakta ısrar etmekte ve alınan kararların aksine bazı koyuncu arkadaşlara alınan kararlara ters yerleri göstererek bu alanda otlatmaya devam edebilirsiniz demektedir.İşin ilginç yanı bu kararlar ilan tahtamızda ve raporlar ile yazılı ve sözlü olarak köyümüz kollarına duyurulmaktadır.

Mera yönetim birliği olarak beklentimiz ve olması gereken doğal üyesi olduğu mera yönetim birliği toplantılarına muhtarın katılacak görüşlerini açıklamasıdır.Kaldı ki bu kanununda görev olarak kendisine verilmiştir. Böyle ki mera kanununun 19. maddesi derki;

Muhtarlar ve Belediye başkanları mera yaylak ve kışlakların ve sınır işaretlerinin korunmasından ayrıca tahsis amacına göre en iyi şekilde kullanılmasının sağlanmasından sorumludur.

Muhtar ve belediye başkanları ayrıca geliştirme projelerinde öngörülen hususların yerine getirilmesinde kamu görevlilerine yardımcı olmakla görevli ve sorumludurlar. Tecavüz olduğu taktirde durumu derhal Bakanlık il veya ilçe müdürlüğüne il ve ilçe müdürlüklerde Valilik ve Kaymakamlığa bildirmekle yükümlüdürler. Bu makamlarca 3091sayılımal zilliyetliğine yapılan tecavüzlerin önlenmesi hakkındaki kanun veya 2886 sayılı devlet ihale kanununun 75. maddesi uyarınca gerekli işlemler yapılır der.

Bu açıklamalar ve kanunlar ışığında muhtarın görevini yapmadığı tutanak tutmaya gelen görevlilere dahi nezaret etmekten kaçındığı ortadadır.

17 Temmuzki sayınızda çıkan yazıda Gürel Yılmaz ve 8 arkadaşının meradan uzaklaştırıldığı diğer hayvancıların ise otlatma hakkını kesintisiz kullandığı yazılı. Ancak aslı öyle değil. Mera yönetim Birliği olarak aldığımız kararlarda (bunlar böyle ilan edildi) yasak bölgeleri belirledik ve diğer hayvancı arkadaşlar yasaklara riayet ederek serbest bölgelere geçip yasak bölge ihali yapmadılar. Oysa bahsi 8 kişi ihlale devam etti ve yasak bölgeyi terketmedi. Koyun merası ile büyükbaş hayvancılık yapmalarına karşın büyükbaş merasından çıkmadılar. Bizlerin uyarıları ise çok sert bir dille kime şikayet edersiniz edin felsefesi ile geri çevrildi. Bizlerde kanuni sorumluluğumuzu yerine getirerek konuya yetkili makamlara aksettirdik. Bunun yerine yetkili makamlarca bahse konu şahıslara meradan 30 günlüğüne men kararı gelmiştir. Bizlerde bu kararları resmi makamlar nezdinde uygulamakla yükümlülüğü hemen belirtmek isteriz ki dil,din, ırk ayrımı yapmaksızın mevcut meramızdan her köylümüzün eşit koşullarda yararlanması konusunda en ufak bir vicdani rahatsızlığımız yok. Kimse Yunan vatandaşı değil. Hepimiz burada geçimimizi sağlayıp gelecek nesillerimize ve güzel şeyler bırakmak arzusundayız. Bizler bu düşünceler içerisinde iken bazı koyuncu arkadaşlar ücret ödememekte, yasaklanmış bölgede otlatmaya devam etmekte ısrar etmektedirler. Sorarım sizlere acaba geleceğimiz olan gençlere yıpranmış bir mera birbirine kırgın bir toplum mu bırakmak iyi yoksa tartışıp doğruyu bularak küçük hesaplar peşinde koşmadan tertemiz bir köy birlikteliği bırakmak mı iyi bunun yanıtını vicdanınıza bırakıyoruz. Yükümlülüklerini yerine getirmeyenler için 27. madde şöyle demektedir.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin mera yaylak ve kışlaklardan yararlanma hakları Bakanlık taşra teşkilatının teklifi ve Valilik onayı ile en az 7 gün ençok 30 gün süre ile geçici olarak aynı ilin tekrarı halinde ise yararlanma hakkı 1 otlatma dönemi için iptal edilir.

Yasaklanmış yerlerde otlatmaya devam edenlerle mera yaylak ve kışla arazisin sürmek süreti ile tahrip edenler ve izinsiz inşaat yapanlar hakkında valilik tarafından 3091 sayılı taşınmaz mal zilliyetliğine yapılan tecavüzlerin önlenmesi hakkında kanun ile Türk ceza Kanununun 513 maddesi ve devamı maddelerine göre kanuni işlem yapılır.

Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen fiilleri işleyenleri zamanında duyurmayan muhtar,belediye başkanı gibi bu kanunun uygulanmasında görev ve sorumluluk vesilen kişiler hakkında genel hükümlere göre işlem yapılır.

Bu kanunda da gürüldüğü gibi muhtarımız bizlere yardımcı olmamanın yanısıra ihlallere devam eden kişilerin yanında yer alarak suçunu daha da katmerleştirmektedir.

Sonuç olarak;

1-Bizler kanunen bizlere verilen görevleri yapmaya çalışmaktayız.

2-Tüm sınırlar belirlenmiş tarihler belirtilmiş olmasına karşın ihlallere devam edildiğini tespit etmiş durumdayız.

3-Valilik oluru ile bazı hayvancı şahıslara 30 günlük men kararı gelmesine karşın tutanakla bu kararda uyulmadığını görmekteyiz.

4-Yayınladığınız yazıda resmi makamlara sözlü sataşma ve oraları sağlayıcı bir tavrım olduğunu da görmekteyiz.

5-Hukuk devleti dediğimiz ülkemizde hukuka saygımız sonsuz olmasına karşın hukuksuzluğun hüküm sürdüğü Çamavlu merası konusunun hukuksal boyutta ne zaman çözüleceğini çok merak etmekteyiz.

Kamuoyunu vicdanı ile başbaşa bırakıyoruz.

Mera Yönetim Birliği

ÇAMAVLU



YANIKOĞLU II

HİZMETİNİZDE

YANIKOĞLU SÜPER MARKETİN İKİNCİ MAĞAZASI AÇILDI

(Eski Mavi Market)

 

baytak.gif (9634 bytes)

 

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@anet.net.tr

 

berg-int.jpg (4556 bytes)

 

cizgi1.jpg (425 bytes) cizgi2.jpg (579 bytes) cizgi3.jpg (545 bytes)